Rekeningen van Bunq blijken populair onder oplichters. De bank is aantrekkelijk voor criminelen, onder andere doordat ze onder één naam tot wel vijfentwintig IBAN-nummers kunnen aanmaken. De Consumentenbond vindt dat Bunq verzaakt op te treden en roept de bank op om klanten te beschermen tegen oplichting.

De Consumentenbond constateert dat er veel klachten over Bunq binnenkomen, die met name over oplichting gaan. Vooral oplichters op Marktplaats en WhatsApp blijken regelmatig gebruik te maken van Bunq.

Of naam bij rekeningnummer hoort wordt niet gecontroleerd

Bij de meeste banken krijg je een foutmelding als je geld wilt overmaken naar een rekeningnummer en je hierbij een naam invoert die niet bij het nummer hoort. Dit is bij Bunq niet het geval. Oplichters kunnen zich dus makkelijker voordoen als iemand anders; simpelweg door hun eigen rekeningnummer en de naam van een ander op te geven.

Je kunt je voorstellen dat dit bijvoorbeeld op Marktplaats problematisch kan zijn. Oplichters gaan daar vaak te werk door lang bestaande accounts te hacken, en zich vervolgens voor te doen als de eigenaar van het gehackte account. Als ze dan vervolgens aan hun beoogde slachtoffers vragen om geld over te maken, en de naam van de rekening komt overeen met de naam van het Marktplaats-account, komt dit een stuk overtuigender over. 

Ook bij WhatsAppfraude kan een crimineel op deze manier doen alsof hij een vriend of familielid is, om je vervolgens te verleiden om geld over te maken naar de Bunq-rekening. 

Het is in ieder geval goed om je hiervan bewust te zijn: kom je in een situatie waarin iemand je verzoekt geld over te maken naar een Bunq-rekening, weet dan dat het bankrekeningnummer niet per definitie op de opgegeven naam hoeft te staan. Tuurlijk maken ook genoeg betrouwbare mensen gebruik van Bunq, maar het kan een signaal zijn om eens extra op te letten. 

25 unieke rekeningnummers

Dat je als klant tot vijfentwintig verschillende IBAN-nummers kunt aanmaken, is ook een mogelijke verklaring voor de populariteit onder oplichters. Waar het voor een gewone consument handig kan zijn om geld voor vaste lasten en geld voor boodschappen over meerdere rekeningen te verdelen, biedt deze functie voor criminelen ook een uitkomst. Doordat ze beschikking hebben over een stuk meer rekeningen, kunnen ze hun malafide praktijken langer voortzetten en zijn ze moeilijker te pakken. 

Lees meer:

Bron: Consumentenbond / NRC