Opvallend nieuws uit Amsterdam Oost. Een bejaarde vrouw kreeg een briefje in de bus waarop ene 'Sara' aanbiedt om boodschappen te doen of langs de apotheek te gaan. Maar achter dit vriendelijke aanbod gaat keiharde oplichting schuil.

De vrouw - die bij telecomprovider Simpel een abonnement heeft afgesloten voor onbeperkt bellen - besloot contact op te nemen via het telefoonnummer dat op het briefje stond. Ze werd doorgeschakeld naar een antwoordapparaat met een in het Engels ingesproken boodschap en na enige tijd besloot de vrouw de verbinding maar te verbreken.

Helaas verscheen het telefoongesprek alsnog op de telefoonrekening, maar dat is nog niet alles. Het telefoontje pakte spijtig genoeg wel erg duur uit.

Telefoonnummer begint met 0044

Een buurman van de gedupeerde besloot contact op te nemen met provider Simpel voor tekst en uitleg, zo weet De Telegraaf te vertellen. Wat blijkt? Op het briefje stond een telefoonnummer dat begint met 0044, het netnummer van het Verenigd Koninkrijk. De medewerker van Simpel gaf aan dat telefoonnummers beginnend met 0044 vaak worden misbruikt voor oplichting. Sommige gedupeerden zouden voor een kort telefoongesprek bedragen tot wel vijftig euro kwijt zijn.

Wangiri-fraude

Velen zullen wellicht blij zijn met dergelijke hulpaanbiedingen, maar het is verstandig om niet zomaar te bellen, zeker niet als er afwijkende telefoonnummers op zo'n briefje staan. Het gaat hier namelijk om een variant van wangiri-fraude: zonder dat je het weet, bel je met een telefoonnummer dat ontzettend hoge tarieven per minuut rekent.

Afgelopen oktober kwam deze fraudevariant weer veelvuldig onder de aandacht: half Nederland werd ineens gebeld door onbekende telefoonnummers uit landen als Mali, Mauritanië, Algerije en Tunesië. In alle gevallen ging de telefoon een fractie van een seconde over. Zag je dat je een gemiste oproep had en besloot je om terug te bellen? Dan liep de rekening direct fors op.

Krijg jij zo'n briefje in de bus? Wees kritisch en neem niet zomaar contact op, helaas is de kans aanwezig dat de afzender minder goede bedoelingen heeft dan hij of zij doet voorkomen.

Lees ook:

Bron: De Telegraaf