Het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) is een initiatief van de Nederlandse overheid. Het CMI begeleidt je als jouw identiteit is misbruikt of als jouw persoonsgegevens bij de overheid niet kloppen.

Als je een melding doet bij het CMI, krijg je een analyse van jouw situatie en van de gevolgen van de fraude. Je krijgt advies over welke stappen je het beste kunt ondernemen. Ook krijg je advies over het voorkomen van identiteitsfraude. Als je er met de betrokken instanties niet zelf uitkomt, kan het CMI bij veel partijen aandringen op afhandeling.

Hier kun je het Meldingsformulier identiteitsfraude vinden.

Voorkom identiteitsfraude

Met de KopieID app zorg je voor een veilige kopie van je identiteitsbewijs. Hiermee sta je niet meer persoonlijke informatie af dan strikt noodzakelijk.

Je kunt de KopieID app downloaden in jouw app store: Apple App Store, Google Play Store of Windows Phone.

Met de KopieID app maak je met jouw smartphone een veilige kopie van je identiteitsbewijs door het burgerservicenummer (BSN) door te strepen en een watermerk over de kopie heen te zetten met daarin het doel en de datum van de kopie.

De KopieID app is uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Let op

Geef nooit een kopie van je identiteitsbewijs aan (ver)kopers op handelssites zoals Marktplaats. Zelfs als je deze app gebruikt kunnen fraudeurs nog misbruik maken van jouw identiteit om anderen op te lichten.

Gerelateerd