Tegen vier mannen die verdacht worden van een grootschalige telefoonzwendel zijn gisteren voor de rechtbank in Lelystad celstraffen variërend van 1,5 tot 5 jaar geëist. De vier zouden onder meer zwakbegaafde jongeren voor bijna anderhalve ton hebben afgeperst.

Hoofdverdachte Dennis van 't L. (31) hoorde de hoogste straf van 5 jaar tegen zich eisen. Hij wordt samen met de 34-jarige Rodney T. uit Almere gezien als de leider van de criminele organisatie. Tegen de Almeerder eiste het Openbaar Ministerie (OM) 4 jaar cel.

De mannen worden ervan verdacht dat ze tussen 2003 en 2011 ruim 30 jongeren dure telefoonabonnementen lieten afsluiten en er vervolgens vandoor gingen met de mobieltjes die de slachtoffers gratis bij het abonnement kregen. Met die telefoons werd vervolgens naar dure 0900-nummers gebeld, waardoor de jongeren soms met rekeningen van duizenden euro's achterbleven.

De slachtoffers komen onder meer uit Zeewolde, Almere en Lelystad. Ook meerdere bewoners van begeleidwonenprojecten werden de dupe. De twee jongste verdachten van 18 en 20 jaar zouden pas vanaf 2007 betrokken zijn en hoorden daarom lagere straffen tegen zich eisen.

Vandaag komt de verdediging aan het woord. De advocaten van de vier gaven eerder al aan dat de slachtoffers in hun ogen net zo goed schuldig zijn en in eerste instantie meewerkten aan de zwendel. Hun werd beloofd dat ze geld zouden krijgen voor de mobieltjes en dat een 'kennis' bij het telecombedrijf hun gegevens weer uit het systeem zou halen. Pas toen dit niet waar bleek te zijn, werd aangifte gedaan. Daarbij zouden sommige slachtoffers hebben verzonnen dat ze onder druk waren gezet, om gezichtsverlies te voorkomen.

(ANP)

Gerelateerd