Een 43-jarige man die vorig jaar op 18 december drie bejaarde vrouwen beroofde in hun woning aan de Kennedylaan te Utrecht, hoorde deze week de strafeis. Als het aan de officier van justitie ligt, moet hij 24 maanden de cel in, waarvan acht voorwaardelijk.
Op de bewuste 18 december deed de man zich bij drie bejaarde dames voor als monteur die de warmwaterleiding kwam controleren. In een klein uurtje wist de man drie keer toe te slaan. De dader vroeg de vrouwen om mee te werken aan een controle door de temperatuur van het water in de gaten te houden terwijl de man bij de ketel aan de slag ging. In werkelijkheid maakte hij van de gelegenheid gebruik om eens rond te neuzen in de woning.
Hij had per woning slechts een paar minuten de tijd, maar de buit was er niet minder gering om: in alle woningen ging hij er met portemonnees en sieraden vandoor. In één geval wist de dader een 97-jarige vrouw zelfs te beroven van de gouden ketting die ze op dat moment droeg.
Op heterdaad betrapt
De politie wist hem echter op heterdaad te betrappen, waardoor het aantal slachtoffers mogelijk beperkt is gebleven. Er waren al eerder meldingen gedaan van babbeltrucs in en rond het complex: een andere bewoner zag de dader bij toeval en besloot voor de zekerheid de huismeester in te schakelen. Om deze reden was de politie snel ter plaatse.
De verdachte probeerde tevergeefs te vluchten, maar agenten wisten hem snel aan te houden en bij de fouillering bleek dat hij in bezit was van portemonnees en sieraden.
Verdachte wordt in verband gebracht met eerdere babbeltrucs
De man wordt verdacht van twee andere incidenten. Op 9 december vorig jaar beroofde hij een vrouw van een oorbel en van de gouden trouwring van haar man. Op 12 december sloeg de man wederom toe: een oude dame werd in haar seniorenwoning aan de Leidseweg in Utrecht beroofd van een portemonnee en een zilveren rozenkrans.
In deze twee gevallen paste de man dezelfde werkwijze toe. De slachtoffers moesten de kraan met stromend water in de gaten houden en de oplichter droeg bovendien dezelfde jas met een logo van een niet nader genoemd bedrijf. Beide slachtoffers hebben de man bovendien herkend op een foto.
Verdachte betuigt spijt: 'Dakloos en net uit de kliniek'
In de rechtszaal gaf de verdachte aan dat hij zich schaamt. Hij was naar eigen zeggen net ontslagen uit een kliniek, beschikte niet over een onderkomen en hij had wel geld nodig om ergens een kamer te kunnen huren. Naar eigen zeggen was hem door anderen ingefluisterd dat dit een makkelijkse manier was om aan geld te komen.
De officier van justitie nam deze woorden echter met een korreltje zout en geloofde weinig van de spijtbetuiging. Vanwege corona werd de rechtszaak medio maart geschorst, maar kort nadat de verdachte tijdelijk op vrije voeten kwam, pleegde de man elders in het land een soortgelijk feit.
Officier van justitie: 'Listig, georganiseerd en geraffineerd'
De officier van justitie verweet de man dat hij op listige, georganiseerde en geraffineerde wijze te werk ging. Hij zocht de oudste en kwetsbaarste mensen uit en beroofde ze met een smoes op een plek waar ze zich juist veilig moeten voelen.
De dochter van één van de slachtoffers vertelde tijdens de zitting dat haar moeder nog altijd veel last heeft van de gebeurtenissen. Haar moeder heeft na een leven keihard werken last van paniekaanvallen, slaapt slecht, maakt zichzelf verwijten en heeft veel hulp nodig.
De officier van justitie eiste tegen de man een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden eiste ze dat hij mee zou werken aan dagbesteding, schuldhulpverlening en begeleid wonen. De rechtbank doet op 14 september uitspraak.
Bron: Openbaar Ministerie