Tijdens je studententijd onbekommerd maximaal geleend omdat je voor je beschimmelde, slecht onderhouden kamer honderden euro's per maand betaalde aan een huisjesmelker en je zo nu en dan ook wel eens een maaltijd kon gebruiken die niet uit de goedkoopste instant noedels bestaat? Menig (oud-)student weet uit eigen ervaring precies hoe dat zit. Maar wat als een bedrijf zich meldt met de mededeling dat jouw studieschuld tegen een commissie van tien procent van de hoofdsom uit de registers van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kan worden geschrapt?

Dat is de claim die het bedrijf 'Diploma Nederland' maakt, waarbij ze overigens insinueren dat ze connecties hebben met een infiltrant die toegang heeft tot de registers van DUO. Daarmee is overigens nog niet alles gezegd, want ze leveren naar eigen zeggen ook diploma's. 'Waarom studeren als je ook een diploma kunt kopen?', luidt de slogan waarmee ze deze dienst aan de man proberen te brengen. Een MBO- of HBO-diploma kun je kopen vanaf € 425,-, een universitair diploma is een stuk duurder en kan de jouwe zijn vanaf € 685,-.

Is dat verstandig? Nee. Is dat illegaal? Zeker weten. De betaling dient te geschieden in bitcoins, wat het een stuk lastiger maakt om de identiteit van de betrokkenen te achterhalen: anonimiteit is een kenmerk van betalingen in bitcoin. Het CDA ontdekte deze schimmige praktijken en kamerlid Harry van der Molen wil graag van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven weten hoe dat precies zit. Van der Molen: 'Mijn mond viel open toen ik dit zag. Heel apart en ongegeneerd.'

Oplichters

Het is overigens nog maar de vraag of het bedrijf de diensten die ze claimen te leveren ook daadwerkelijk waar kunnen maken. Het is lang niet ondenkbaar dat er oplichters achter de site zitten die na ontvangst van je betaling alle contact verbreken. Echt sterk sta je bovendien niet: de politie ziet je al aankomen als je aangifte komt doen omdat het op frauduleuze wijze schrappen van je studieschuld toch niet helemaal zo uitpakte als je had gehoopt. 

Of er nu sprake is van oplichterij of dat het bedrijf daadwerkelijk over een mol beschikt die mutaties in de systemen van DUO kan verwerken, Van der Molen wil van het kabinet opheldering omtrent de stand van zaken qua veiligheid van de DUO-systemen. En de website van Diploma Nederland? Die moet zo snel mogelijk uit de lucht.

Screenshot website Diploma Nederland

Corruptie?

De Telegraaf vroeg het bedrijf om een reactie. Diploma Nederland reageert ontkennend op de suggestie dat het systeem wordt gehackt: 'Wij hacken geen systemen. Deze zijn dus veilig', aldus een woordvoerder. Op vervolgvragen werd niet gereageerd. De uitspraak werpt echter de suggestie op dat één of meer corrupte ambtenaren tegen een vergoeding bereid zijn om leningen te schrappen uit de administratie of om een diploma te vervalsen.

Een woordvoerder van DUO laat eveneens weinig los: 'Onze veiligheidssystemen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen', is vooralsnog de enige reactie. Van der Molen stelt over vermoedens van ambtelijke corruptie: 'Als dit zo is, dan is dit een hele serieuze situatie. Maar het meest voor de hand liggend is dat dit bedrijf alleen maar geld uit de zakken van studenten wil kloppen.'

Opvallende timing

Eerder deze week sloeg de MBO-raad alarm omdat er meer gevallen van diplomafraude worden geconstateerd. Met name in sectoren waar sprake is van flinke personeelstekorten, zoals de installatietechniek en de zorg, zou sprake zijn van een significante stijging wat betreft diplomafraude. Alle in Nederland behaalde diploma's staan overigens in het diplomaregister van DUO, maar niet iedere werkgever vraagt sollicitanten of werknemers naar het daadwerkelijke bewijs.

Screenshot website Diploma Nederland

Bron: De Telegraaf