In een opmerkelijke e-mail van 'Barclays' staat dat jouw 'fonds' wordt uitgekeerd aan een ander omdat je dood zou zijn. Ben je het hier niet mee eens? Dan moet je snel een teken van leven geven door al je gegevens op te sturen.

De geloofwaardigheid van het nepbericht van 'Barclays' laat te wensen over, door de grote hoeveelheid aan taalfouten en het onsamenhangende verhaal. Toch kunnen mensen in paniek schieten wanneer ze plotseling per e-mail doodverklaard worden.

Terroristische aanslag

In het bericht staat dat je een fonds zou hebben dat binnenkort wordt betaald. Iemand zou een verzoek hebben ingediend om dit bedrag te claimen door te beweren dat je bent omgekomen bij een terroristische aanslag.

Identiteits- en voorschotsfraude

Wil je voorkomen dat 'jouw geld' aan een ander wordt uitbetaald? Dan moet je volgens de e-mail jouw gegevens opsturen, inclusief kopie van je paspoort. Ga hier niet op in! Wanneer je dit doet, vallen deze gegevens in handen van criminelen. Daarnaast bestaat de kans dat je ineens (inleg)geld moet betalen, om zelf 'het fonds' te krijgen. Naast het binnenslepen van je persoonlijke gegevens kan het dus ook om voorschotfraude gaan. Negeer de e-mail en verwijder deze.

Meer weten?

Wil je meer weten over identiteitsfraude? In dit artikel vind je meer informatie. Ben je meer geïnteresseerd in voorschotfraude? Lees dan dit artikel.

Gerelateerd