Om jezelf en jouw gezin te beschermen raadt Microsoft zogenaamd aan om antivirussoftware te installeren. De mail is alleen niet écht afkomstig.

“Beste Microsoft klant, u heeft een malware-apparaat”, begint de phishingmail. Naast dat dit een aparte aanhef is, spreekt Microsoft je ook altijd persoonlijk aan in hun communicatie. De oplichters hebben nog een poging gewaagd in de zin eronder. Daarvoor hebben ze het eerste deel van jouw mailadres vóór het @-teken gebruikt, zonder spaties. Genoeg aanwijzingen dus dat dit bericht nep is.

Valse mail namens Microsoft

Het is niet de eerste keer dat online oplichters valse mails namens Microsoft versturen. Blijf in het vervolg goed geïnformeerd over dit soort pogingen tot online oplichting met onze gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).

Druk niet op de knop

Het is heel eenvoudig om een malafide link achter een betrouwbaar uitziende knop te verhullen. Houd de knop op je telefoon ingedrukt of ga op je desktop met de cursor op de knop staan, maar pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens de volledige link. Zie je een ander webadres dan die van Microsoft? Klik niet, stuur het bericht door naar de Opgelicht?!-redactie en verwijder het bericht.

Toch op de Microsoft-link geklikt?

Het kan zijn dat cybercriminelen malware op je apparaat hebben geïnstalleerd. Voer daarom een virusscan uit. Heb je gegevens ingevuld op de website? Wijzig dan ook je wachtwoord als je die hebt ingevoerd en stel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Neem daarnaast contact op met je financiële instelling als je betaalgegevens hebt gedeeld. Heb je nog vragen of zie je iets verdachts? Contacteer dan Microsoft voor de juiste hulp. 

Lees ook