Heb je een gemiste oproep van een nummer dat begint met +53 of 0053? Bel dan niet terug! Je hebt hier met zogeheten wangiri-fraude te maken.

Meerdere Nederlanders zijn de afgelopen dagen gebeld door een Cubaans +53-nummer. Deze nummers worden soms ook weergegevens met 0053 aan het begin.

Tele2

Voornamelijk personen die klant bij Tele2 zijn, werden door het nummer gebeld. Tele2 liet via Twitter weten dat het om fraude gaat. Fraudehelpdesk meldt dat er desondanks geen opvallende stijging te zien is in het aantal meldingen van wangiri-fraude.

Hoge kosten

Tele2 adviseert je om niet naar de +53-nummers terug te bellen, dit kan je namelijk veel geld kosten. Bij wangiri-fraude bellen groepen criminelen naar je mobiel vanuit het buitenland. Als je ziet dat je een gemiste oproep hebt en terugbelt, blijken er torenhoge kosten verbonden te zitten aan het telefoongesprek.

Blokkeren

Om wangiri-fraude te voorkomen kun je onbekende nummers blokkeren op je telefoon. Hieronder leggen we uit hoe dit op een Android-telefoon en een iPhone in werking gaat.

-Android

-iPhone

Meer weten?

Wil je meer weten over wangiri-fraude? In ons dossier kun je over dit onderwerp lezen.

Bron: Fraudehelpdesk

Gerelateerd