Op 30 september zou je een ‘family suite’ hebben gekocht voor Windows en Mac ter waarde van 370.70 dollar, staat in de valse mail die uit naam van PayPal is verstuurd. 

Als je deze mail ontvangt is de kans groot dat je niets weet van deze aankoop en belt naar het zogenaamde klantenservicenummer van PayPal. Dat is precies wat de cybercriminelen willen. In de phishingmail staat het nummer ‘+1 (860) 634 5629’. Zodra je deze intypt bij Google kom je er al snel achter dat dit nummer bekendstaat als een vals PayPal-nummer. Bel dit nummer dus absoluut niet. Controleer ook altijd de afzender van een phishingbericht. Onderstaande mail is afkomstig van ‘TattonDapas@gmail.com’. Dit is geen officieel mailadres van PayPal.

Valse mails namens PayPal

Voorkom dat je slachtoffer wordt van online oplichting door op de hoogte te blijven van de laatste phishingberichten met onze gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).

Kenmerken van phishing 

  • PayPal geeft op hun website een aantal tips waaraan je een vals PayPal-bericht kunt herkennen:
  • Er wordt een onpersoonlijke en algemene aanhef gebruikt, zoals 'Beste [je mailadres]'. In legitieme PayPal mails word je altijd met je voor- en achternaam of je bedrijfsnaam aangesproken. 
  • Er wordt de indruk gegeven dat haast geboden is. 
  • Je dient op onbekende links of bijlagen te klikken. 

In het bericht staat dat de aankoop is verwerkt met de kaart die in jouw profiel is opgeslagen. Ga zelf naar je PayPal-rekening om te controleren of er daadwerkelijk een bedrag is afgeschreven. Is dit toch het geval? Neem dan contact op met PayPal.

Gebeld naar het nepnummer?

  • Verander je wachtwoord en beveiligingsvragen voor PayPal onmiddellijk als je persoonlijke gegevens hebt verstrekt. 
  • Neem contact op met je financiële instantie als je bankgegevens hebt verstrekt. 
  • Zoek zelf de PayPal-website op en contacteer hen voor de juiste hulp. 

Lees ook