Wat doe jij als iemand je vraagt om een paar euro muntgeld en diegene daarbij de belofte doet om het geld gelijk over te maken? Ga je akkoord? Volgens de politie kun je dat beter niet doen.

Op Facebook waarschuwt Politie Nissewaard dat de afgelopen tijd verschillende mensen zijn aangesproken bij metrostations in Spijkenisse met exact deze vraag. Het lijkt misschien een doodnormaal verzoek, maar hier is sprake van fraude. Door middel van listige kunstgrepen hopen oplichters zichzelf de toegang te verschaffen tot jouw bankrekening. Is dit eenmaal gelukt, dan trekken ze alle rekeningen leeg.

In de waarschuwing van de politie wordt niet gesproken over de precieze methode die de fraudeurs gebruiken, maar wij vermoeden dat het hier om fraude met QR-codes gaat. Het lijkt alsof het slachtoffer door het scannen van een QR-code de (ontvangst van een) betaling kan bevestigen, maar in werkelijkheid verleent het slachtoffer de dader toegang tot de mobiel bankieren-app.

Deze fraudevariant kwam vorige zomer in de bekendheid en wordt na een periode van relatieve rust de laatste tijd weer vaker gesignaleerd. 

Lees ook:

Bron: Facebook

Bijschrift foto: Metrostation Heemraadlaan, Spijkenisse (Bron: Google Maps)