Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Politie: 'Oplichting door scannen van QR-codes is nog steeds actueel'

    Politie: 'Oplichting door scannen van QR-codes is nog steeds actueel'

    De politie roept burgers op om alert te zijn als iemand vraagt om een QR-code te scannen en adviseert om dat onder geen enkel beding te doen. Oplichters hopen zich zo toegang tot je bankrekening te verschaffen.

    Aanleiding voor de waarschuwing is het feit dat de politie in een kort tijdsbestek meerdere meldingen heeft gekregen van gedupeerden.

    Afgelopen zomer werd er gewaarschuwd voor een nieuwe oplichtingstruc waarbij het scannen van QR-codes centraal stond. De truc speelde zich vaak af rond parkeerterreinen, maar er zijn ook andere varianten denkbaar. Afgelopen september hebben wij daar in de uitzending aandacht aan besteed en spraken we met Fred Ootes, teamleider cybercrime van de politie Noord-Holland.

    Het leek even stil te zijn rondom deze variant van oplichting, daarom is de truc misschien in de vergetelheid geraakt. Op basis van nieuwe meldingen ziet de politie echter reden om opnieuw te waarschuwen.

    Vier slachtoffers, dezelfde smoezen

    Eén slachtoffer is een 18-jarige jongeman uit de Zeeuwse gemeente Borsele. Op woensdag 22 januari werd hij op een parkeerplaats aan de Westwal in Goes aangesproken door twee mannen die wat geld wilden wisselen. Om het slachtoffer gelijk terug te kunnen betalen, boden ze een QR-code aan: door deze te scannen zou het geld direct terug worden gestort. Twee uur later ontdekte het slachtoffer echter dat er 450 euro van zijn rekening verdwenen was.

    Twee gedupeerden werden in de buurt van station Middelburg benaderd met deze oplichtingstruc. Een 18-jarige inwoner van Breda werd ter hoogte van de fietsenstalling aangesproken door een tweetal met vergelijkbare excuses over het moeten wisselen van een klein geldbedrag. Ook dit zou door het scannen van een QR-code in een handomdraai geregeld worden. De actie mislukte zogenaamd echter, en de jongeman kreeg het geld terug. Paar dagen na het voorval ontdekte hij echter dat er 200 euro verdwenen was.

    Dezelfde middag sloeg hetzelfde duo nogmaals toe. Ditmaal was het slachtoffer een 17-jarige jongen uit IJzendijke die benaderd werd met de vraag of hij enkele euro's voor een treinkaartje kon wisselen. Ook nu moest hij een QR-code scannen, maar leek het scannen opnieuw niet goed te gaan: er werd namelijk geen geld van zijn bankrekening afgeschreven. Enkele dagen later ontdekte dit slachtoffer echter dat er maar liefst duizend euro van zijn rekening was gehaald.

    Een 16-jarige jongen uit Goes werd op donderdag 27 februari benaderd ter hoogte van een bushalte op de Lijnbaan. De politie heeft dit voorval nog in onderzoek, maar vermoedt dat ook hier sprake was van het scannen van een QR-code. Dit slachtoffer verloor 1.500 euro en heeft op 4 maart een verklaring bij de politie afgelegd.

    Scan nooit een QR-code van een onbekende

    Overeenkomst in deze zaken is dat de oplichters hun slachtoffers vroegen om een QR-code te scannen, zogenaamd om een kleine terugbetaling meteen in orde te maken. In werkelijkheid weten de oplichters zich door deze truc toegang te verschaffen tot de bankrekeningen van de slachtoffers: éénmaal gemachtigd om een rekening te benaderen, is het immers een koud kunstje om geldsommen naar andere rekeningen over te maken. De oplichters kregen niet alleen toegang tot betaalrekeningen, maar ook spaarrekeningen.

    De politie adviseert om nóóit een QR-code van een onbekende te scannen en adviseert om aangifte te doen als je slachtoffer wordt van dergelijke fraude.

    Bron: 112 Midden-Zeeland / Politie.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant