Liefhebbers van de videogame Cyberpunk 2077 moeten oppassen. De zogenaamde bètaversie van de game voor Android blijkt namelijk ransomware te zijn, daarvoor waarschuwt Kaspersky, een ontwikkelaar van internetbeveiligingssoftware.

Cyberpunk 2077 kwam op 10 december uit. Binnen tien dagen werden er 13 miljoen exemplaren van de game verkocht. Cybercriminelen proberen er ook een slaatje uit te slaan. Ze ontwikkelden een mobiele versie van de game die te downloaden is via cyberpunk2077mobile.com.

Geen sprake van mobiele versie Cyberpunk 2077

Maar van een mobiele versie van de game blijkt toch geen sprake. De site lijkt sterk op de Google Playstore en de domeinnaam roept op het eerste gezicht ook weinig argwaan op. Toch is het zeker niet verstandig om de app te downloaden.

Bij het downloaden wordt namelijk toestemming gevraagd voor toegang tot je bestanden. Als je de toestemming hebt verleend, verschijnt er een bericht in beeld. Hierin staat dat je apparaat is besmet met CoderWare. Al je bestanden zijn dan versleuteld. Om de bestanden te herstellen moet je binnen 24 uur 500 dollar aan bitcoins betalen aan de criminelen, anders worden je bestanden gewist.

Advies Kaspersky: 'Betaal niet'

Kaspersky adviseert mensen die de app gedownload hebben om de criminelen niet te betalen. Als de criminelen zien dat je bereid bent om te betalen, zouden ze volgens internetbeveiliger nog een stapje verder kunnen gaan.

Bovendien is ontdekt dat alle bestanden ontsleuteld kunnen worden door middel van de code 21983453453435435738912738921. In alle bij Kaspersky bekende gevallen was het invoeren van die code de oplossing. Overigens bleek dat de deadline van 24 uur er niet toe doet. Die is vermoedelijk alleen maar opgesteld voor meer druk op de ketel. 

Een ander verhaal is de zogenaamde Windowsversie van de game. Ook hier zit ransomware achter. De code voor het ontsleutelen is bij deze versie niet overal hetzelfde. Maar ook hier geldt dat je beter niet kunt betalen, want het is absoluut niet gegarandeerd dat je je bestanden terugkrijgt als je betaalt.

Lees meer:

Bron: Kaspersky