Aanvallers hebben via nepprofielen Facebook-gebruikers Android-malware laten downloaden. Met de software konden slachtoffers bespioneerd worden. Dit meldt antivirusbedrijf Avast.

De aanvallers maakten nepprofielen aan om vervolgens gesprekken met een flirterige ondertoon te voeren met onbekenden. Dit deden ze via de chatfunctie op Facebook. Na een tijd met elkaar gesproken te hebben stelden ze voor om met elkaar verder te spreken op een veiligere plaats. Ze stuurden een link door die volgens hen doorverwees naar Kik, een app waar je met elkaar kunt chatten.

Malware

De link die naar de app zou moeten doorverwijzen, deed dit echter niet. De personen waren niet de app, maar malware aan het downloaden. De malware bevatte Cedar-spyware. Met deze spyware kunnen allerlei gegevens gestolen worden van je computer. De gegevens die zoal gestolen kunnen worden zijn adres- en gespreksgegevens, sms-berichten, foto's en locatiegegevens. Ook kan de spyware audio opnemen.

Hackersgroep

Avast meldt dat de aanval waarschijnlijk gepleegd is door een Libanese hackersgroep. De aanval lijkt voornamelijk gericht te zijn op personen in Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Advies

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zulke praktijken adviseren we je om een goed antivirusprogramma te downloaden. Daarnaast raden we je af om tegen onbekenden op Facebook te spreken. Ook is het onverstandig op links te klikken die personen die je niet goed kent naar je gestuurd hebben.

Bron: Avast

Gerelateerd