Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Facebookadvertenties ingezet om Android-apps met malware te promoten

    Facebookadvertenties ingezet om Android-apps met malware te promoten

    Het komt de laatste tijd vaker voorbij: Android-applicaties die ongemerkt malware bevatten en te downloaden zijn in de Google Play Store. Nu blijkt dat criminelen achter deze apps een manier hebben gevonden om ze sneller aan de man te brengen.

    Oplichters kopen namelijk advertentieruimte op Facebook, om er zo voor te zorgen dat de applicaties in de tijdlijn van potentiële slachtoffers terechtkomen. De kans dat mensen de app vervolgens downloaden is dan natuurlijk groter. 

    Meerdere apps met 'adware'

    Beveiligingsbedrijf McAfee maakt melding 12 malafide apps die te downloaden waren in de Google Play Store. Het gaat voornamelijk om apps die zich voordoen als schoonmaakprogramma's voor je apparaat of batterijbespaarder. In werkelijkheid gaat het hier om vervelende adwareprogramma's. 

    Wat is adware?

    Dit zijn applicaties die je opdringerige advertenties toesturen, wat kan leiden tot een enorme hoeveelheid pop-ups en online tracking. Dit zorgt er ook voor dat de snelheid van je apparaat flink afneemt en je mobiele data leeg kan worden gezogen.

    Eenmaal geïnstalleerd 'verstoppen' de apps zich door hun embleem te veranderen naar bijvoorbeeld dat van de Play Store of van je instellingen. Zo wordt het moeilijk om de app terug te vinden, terwijl je ondertussen overspoeld wordt met advertenties. 

    Het gaat dus in totaal om 12 apps (een volledige lijst vind je onderaan het artikel). Deze zijn op dit moment niet meer te downloaden, maar ze zijn ze nog steeds gevaarlijk als je ze al had geïnstalleerd voordat Google ze uit de Store had gehaald. Het is dus zaak om ze dan zo snel mogelijk te verwijderen. 

    Promotie malafide apps via Facebook

    Iedereen kan advertentieruimte kopen op Facebook om hun bericht of pagina naar de voorgrond te brengen. Ongeacht je doel, blijkt maar weer. McAfee constateerde dat de malware-apps gepromote pagina's op Facebook hadden waarmee reclame werd gemaakt voor de applicatie, om zo te proberen zoveel mogelijk mensen tot downloaden over te laten gaan. 

    Voorbeelden van gepromote facebookpagina's. Bron: McAfee
    Voorbeelden van gepromote Facebookpagina's. Bron: McAfee

    De apps zijn wereldwijd miljoenen keren gedownload. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlandse downloads er zijn en in hoeverre hier ook gebruik wordt gemaakt van Facebookadvertenties, maar het is alsnog goed om hiervan op de hoogte te zijn.

    Wat moet je weten? 

    Allereerst: check of je (een van) de volgende apps hebt geïnstalleerd. 

    1. Junk Cleaner
    2. EasyCleaner
    3. Power Doctor
    4. Super Clean
    5. Full Clean -Clean Cache
    6. Fingertip Cleaner
    7. Quick Cleaner
    8. Keep Clean
    9. Windy Clean
    10. Carpet Clean
    11. Cool Clean
    12. Strong Clean

    Heb je iets op je apparaat staan? Verwijder het dan direct en voer een securityscan uit. 

    Wees je er verder van bewust dat je advertenties op Facebook niet zomaar moet vertrouwen. En hetzelfde geldt voor apps in de Play Store. Dus voordat je iets downloadt: zoek informatie op over de ontwikkelaar, kijk naar de reviews en ga na of je die specfieke app wel echt nodig hebt. 

    Gerelateerd:

    Bron: McAfee 

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant