Volgens antivirusbedrijf Doctor Web staan er in de Google Play Store apps die een spywaremodule bevatten. Hierdoor is het mogelijk dat er bestanden van de telefoon kunnen worden gestolen. De apps zijn al vele miljoenen keren gedownload.

Het gaat onder andere om de apps Noizz, Zapya, MVBit, VFly en Blogu. Samen zijn deze apps al goed voor 350 miljoen downloads, maar in totaal zijn er meer dan 100 apps die spysofware bevatten die samen goed zijn voor 421 miljoen downloads. Deze apps maken gebruik van SpinOk, een module die als marketing software development kit wordt geadverteerd. De module voegt minigames, loterijen en advertenties aan de apps toe. Daarnaast zorgt de module ervoor dat JavaScript informatie over bestanden op de telefoon kan opvragen en lokale bestanden naar de server kan sturen. Ook kan de module de inhoud van het clipboard (wat je gebruik als je tekst wil kopiëren van de ene naar de andere plek) kopiëren of aanpassen.  

Gebruik je een of meerdere van deze apps op je telefoon, dan is het verstandig om ze te verwijderen. Als je meer wilt weten over hoe je jouw Android telefoon kunt beveiligen en virussen kunt voorkomen, dan raden we je aan om de deze video van Android Planet te kijken.

Bron: Security.nl