De Fraudehelpdesk ontvangt de laatste tijd veel meldingen over e-mails waarin gedreigd wordt met het verspreiden van erotische beelden die van de ontvanger gemaakt zouden zijn. De inhoud van de mail is pure bluf. Trap er dus niet in.

De ontvanger wordt bang gemaakt met de boodschap dat er beschamende beelden zijn gemaakt, toen hij een pornosite bezocht. Dit kon omdat de afzender claimt de computer te hebben gehackt waardoor hij toegang tot de computer heeft.

Oud wachtwoord

In sommige gevallen wordt er ook een (oud) wachtwoord van de ontvanger genoemd, waarmee de afzender probeert te bewijzen écht toegang te hebben tot de computer. Vaak gaat het hierbij om een (oud) wachtwoord wat via een datalek op het internet terecht is gekomen. Het hebben van dit wachtwoord betekent niet dat de afperser ook daadwerkelijk toegang heeft tot de computer, maar het kan wel even schrikken zijn. Niet in de laatste plaats is het daarom verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken.

Bitcoin

Om te voorkomen dat de beschamende beelden onder de contacten van de ontvanger worden verspreid, moet hij binnen 50 uur een bedrag betalen in bitcoins. Als extra dreigement claimt de afzender nooit fouten te maken en de filmbeelden alsnog te zullen verspreiden wanneer deze e-mail met anderen wordt gedeeld.

Advies

Het advies van Fraudehelpdeks luidt om niet te betalen. De afzender heeft geen enkele informatie over je internetgedrag en is daarmee puur bedoelt om je op te lichten. Valse mails kunnen worden doorgestuurd naar de Fraudehelpdesk

Bron: Fraudehelpdesk