In een nieuwe phishingmail uit naam van PostNL blijkt je pakket niet bezorgd te kunnen worden door een verkeerd opgegeven adres.
 

“Tot onze spijt moeten we je echter mededelen dat we de levering niet binnen de verwachte termijn kunnen afronden vanwege een onjuist opgegeven adres”, staat in het valse bericht. Wanneer je geen pakket verwacht, is dit natuurlijk een verdacht signaal. Wanneer je wél op een bestelling wacht, is het belangrijk om op andere aanwijzingen te letten die wijzen op phishing. 

Valse mail PostNL | Bron: Fraudehelpdesk

Klik niet op de link 

Om je actuele adresgegevens door te geven, dien je op de link ‘corrigeer je adres’ uit het bericht te klikken. Grote kans dat de link leidt naar een valse webpagina die lijkt op de echte website van PostNL. Daar dien je vervolgens enkele persoonlijke- of bankgegevens te verstrekken. Ook kan het voorkomen dat er malware op je apparaat wordt geïnstalleerd als je op de link klikt. 

Helaas worden er vaker phishingmails uit naam van PostNL verzonden. Wil je via pushberichten op de hoogte worden gebracht over dit onderwerp? Dat kan via onze Opgelicht?!-app (gratis te downloaden via de App Store en Play Store).
 

Onpersoonlijke aanhef en slotzin

In de mail word je aangesproken met ‘Geachte klant’. Het gebruiken van een onpersoonlijke aanhef komt vaak voor in phishingberichten. Oplichters kunnen daardoor eenvoudig dezelfde mail sturen naar meerdere personen tegelijk. Het postbedrijf waarschuwt haar klanten om extra goed op te letten zodra je een onpersoonlijke mail krijgt namens PostNL. 

De mail wordt daarnaast ingeleid met de zin: “We hopen dat deze e-mail goed voor u is”. Dit is een vreemd lopende zin en past ook niet bij het taalgebruik van PostNL. 

Dubbelchecken

 PostNL geeft aan dat hun echte webadressen bijna altijd eindigen op ‘postnl.nl’. Dit kun je zelf controleren door op je desktop met de muis op de link te gaan staan en op je telefoon door de link ingedrukt te houden. Kijk uit dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link. Als de link eindigt op ‘postnl.nl’ geeft dit nog geen garantie dat het een legitieme link is. Oplichters kunnen links namelijk ook vervalsen. Het is daarom altijd raadzaam om links in berichten zoveel mogelijk te vermijden en de website van PostNL zelf op te zoeken in de zoekbalk van je laptop of telefoon. Je kunt ook de PostNL-app installeren. Op jouw account heb je inzicht in al jouw nog te ontvangen post.

Lees ook