Parlementariër Chanel Brownbill op Sint-Maarten is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor valse belastingaangiften. Ook kreeg hij een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Brownbill is schuldig bevonden aan het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften over de inkomstenbelasting en de belasting op bedrijfsomzetten.

Geen spijt betuigd

De rechter vond het 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar' dat Brownbill geen verantwoording heeft afgelegd over de belastingfraude. Tijdens het proces beriep Brownbill zich op zijn zwijgrecht. In tegenstelling tot andere veroordeelden in de zaak heeft hij geen spijt betuigd.

Orkaan Irma

Brownbill brak vorig jaar met zijn toenmalige partij, omdat minister-president William Marlin niet akkoord ging met de voorwaarden die Nederland stelde voor het instellen van een fonds voor de wederopbouw van het land. Dat was nodig na de grote schade die orkaan Irma eerder in 2017 had aangericht.3

Opnieuw gekozen

Door de actie van Brownbill viel de regering-Marlin. Een nieuwe regering ging wel akkoord met de voorwaarden van Nederland. Brownbill werd daarna voor een andere partij opnieuw gekozen in het parlement.

Bron: ANP

Gerelateerd