In Amsterdam zijn de afgelopen maanden diverse personen aangehouden voor het oplichten van ouderen. De criminelen gebruikten een babbeltruc om hun slachtoffers hun bankpas en pincode te ontfutselen. Hierbij deden zij zich voor als postbezorger.

Het gaat om zes mannen en twee vrouwen. Zij deden zich voor als postbezorger, wisselden de bankpassen van hun slachtoffers om en haalden vervolgens de bankrekeningen leeg.

'Postpakketje onderweg'

De slachtoffers werden eerst telefonisch benaderd. Ze kregen de boodschap dat er een postpakketje onderweg was. Even later verscheen een zogenaamde bezorger voor hun deur met met een pakje. Bij aflevering moest nog wel even een bedrag van € 1,50 worden betaald, per pin.

Bankpas omgewisseld

Nadat de slachtoffers hun bankpas in een kastje stopten en de pincode invoerden, werd de bankpas vliegensvlug omgewisseld voor een andere pas van dezelfde bank. Zo kregen criminelen de bankpas met bijbehorende pincode in handen. Kort nadat de 'postbode' was vertrokken, verdwenen grote geldbedragen van de bankrekening van het slachtoffer.

Heterdaad

In deze zaak werden tientallen aangiften gedaan. De totale schade bedraagt vele tienduizenden euro's. In twee gevallen zijn de verdachten op heterdaad betrapt. In één geval belden de slachtoffers de politie omdat ze het niet vertrouwden. Ook tijdens het rechercheonderzoek werd een persoon op heterdaad aangehouden.

Blijf alert

Blijf alert op deze truc! Er zijn vaak oplichters actie die deze werkwijze erop nahouden. Pas dus op als je aan de deur moet betalen voor een pakketje. Zeker als je op dat moment niets verwacht!

Lees meer: Hoe voorkom ik dat ik wordt opgelicht door een nepbezorger

Bron: politie.nl

Gerelateerd