Tegen de 32-jarige Mustafa O. is een celstraf van 3,5 jaar geëist omdat hij zeker 40 ondernemers heeft opgelicht. O. was in februari 2016 te zien in onze uitzending over nepdeurwaarders. O. verscheen niet op de zitting. Hij is sinds eind 2016 onvindbaar.

O. belde kleinere ondernemingen op en deed zich voor als medewerker van de rechtbank in Amsterdam of als een gerechtsdeurwaarder. De ondernemers kregen vervolgens te horen dat er een factuur van een advertentie in een bedrijvengids of telefoongids niet was betaald. Het ging om hoge bedragen en er dreigde een beslaglegging op de bankrekeningen van het bedrijf. Niet iedereen kon het bedrag direct betalen. Daarom werden onder andere de spaarrekeningen van hun kinderen gebruikt. Een gedupeerde gebruikte zelfs het geld dat voor de uitvaart van haar kleinkind was bestemd.

Handlanger Engin C.

Door middel van het bankrekeningnummer waarop het geld was gestort en het telefoonnummer waarmee was gebeld kwam de politie uit bij O. en zijn handlangers. Een van hen is de 41-jarige Engin C. uit Kolham. Hij zou betrokken zijn bij vier oplichtingszaken, waarbij in totaal ruim 50.000 euro buit zou zijn gemaakt. Tegen hem werd een jaar celstraf geëist. C. verscheen ook niet op de zitting. Dit omdat hij volgens zijn advocaat wegens familieomstandigheden in Turkije verblijft.

Bron: RTV Noord