Oplichters hebben een bellijst samengesteld met daarop ongeveer 2500 Nederlanders die snel in oplichtingstrucs zouden trappen. De Autoriteit Financiële Markten heeft de lijst in handen en neemt met iedereen op de lijst contact op om ze te waarschuwen.

De oplichters benaderen de mensen op de lijst met aanbiedingen met waardeloze aandelen of nepbeleggingen. Deze worden echter op een verleidelijke manier gepresenteerd en leiden de slachtoffers door naar nepwebsites met vervalste 'live'-wisselkoersen.

Dubbele oplichting

Als het slachtoffer daar zijn geld inzet, ziet hij zijn inleg snel in waarde stijgen, wat hem aanmoedigt om meer geld in te zetten. Wanneer de slachtoffers doorkrijgen dat ze hun geld kwijt zijn, worden ze vervolgens door de oplichters opgebeld die zich voordoen als advocaat. Zo wordt hun nog meer geld afgetroggeld.

Sucker list

De zogenaamde 'sucker list' is buitgemaakt bij invallen in Marbella, Lelystad en Zandvoort. Met namen als FX-CI, Global Trading Investment Group en Power Capital Trading hebben de oplichters, met leeftijden tussen de 40 en 59 jaar oud, jarenlang miljoenen euro's hebben buitgemaakt.

Post van AFM

Mensen die op de lijst staan, worden met een brief van de AFM gewaarschuwd voor de oplichters.

Bron: Telegraaf