Opgelicht?!

meer NPO start
 • Op reis naar de VS? Pas op voor Uber-oplichtingstruc!

  Het is heel gemakkelijk om met de Uber-app een ritje te bestellen, maar uit New York, Florida en Californië verschijnen er berichten over een nieuwe oplichtingstruc die je een forse rekening kan opleveren. De truc wordt daar ook wel 'vomit-fraud' genoemd, oftewel braaksel-fraude.

  Zodra je een ritje hebt gemaakt met Uber, wordt het geld automatisch afgeschreven van je creditcard. Daar maken malafide chauffeurs misbruik van door te doen alsof jij de achterbank hebt ondergekotst. Bovenop de ritprijs wordt vervolgens een fiks bedrag aan schoonmaakkosten afgeschreven.

  'Ziek in taxi'

  De malafide chauffeurs sturen na de rit foto's van ondergekotste achterbanken naar het hoofdkantoor. De chauffeur beweert dat jij ziek bent geweest in de Uber. De schoonmaakkosten, gemiddeld zo’n $ 155,-, worden van jouw creditcard afgeschreven en direct doorgestort naar de chauffeur. Hij mist immers ritjes omdat hij zijn taxi moet laten schoonmaken.

  Foto's zijn nep

  De foto’s zijn echter nep. Als gedupeerde Uber-klant kom je er vaak pas een maand later achter, op het moment dat je het afschrift van je creditcard bekijkt. Klagen bij het hoofdkantoor heeft weinig resultaat, omdat je zo laat reageert.

  Advies

  Ga je op reis en ben je van plan een Uber te pakken, voorkom dat je slachtoffer wordt met de volgende tips:

  • 'Rate' elkaar meteen aan het einde van de rit: als een chauffeur je 5 sterren geeft is het raar als hij daarna met fake foto’s van een vieze achterbank komt.
  • Maak een foto van je zitplek aan het einde van de rit.
  • Check geregeld je creditcardafschrijvingen en reageer op tijd in het geval er problemen zijn.

  Voor zover bekend bij Opgelicht?! komt deze truc alleen voor op verschillende plekken in de VS. Ben je deze truc ergens anders tegengekomen, laat het de redactie dan weten.

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant