Ga jij nog langs een fysiek reisbureau om uit te zoeken waar je op vakantie gaat? Dan hoor jij bij een minderheid; het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om je vakantiehuisje online te boeken. Maar er zitten ook risico's verbonden aan boeken via internet.
De Spaanse poltie waarschuwt deze week voor oplichting bij vakantieverhuur. De politie in het populaire vakantieland constateerde dit jaar een stijging van het aantal aangiften en besloot in actie te komen. En Spanje is natuurlijk niet het enige land waar dit voorkomt. Ga jij een huisje boeken? Let dan even goed op de volgende zaken.
Zo huur je bij een betrouwbare partij
Of je nou huurt bij een reisorganisatie of een particulier (op een platform), is het nodig om vooraf te checken of je de partij kunt vertrouwen. Ja, lekkere open deur. Maar we leggen je uit waar je op kunt letten.
- Huur je bij een reisorganisatie? Check dan of het bedrijf is aangesloten bij organisaties zoals Thuiswinkel, ANVR of SGR.
- Let op de communicatie. Een advertentietekst vol spelfouten kan onraad betekenen. In communicatie met de verhuurder kun je letten op: dringende toon, overbeleefdheid of juist een hele onpersoonlijke schrijfstijl. Als je boekt bij een particulier via een platform, houd de communicatie dan ook op het platform en niet bijvoorbeeld via WhatsApp.
- Huur je bij een particulier? Check dan of je contactgegevens kunt vinden en of je de identiteit kunt checken. Huren bij een onbekende via Facebook is niet per se de meest veilige vorm.
- Je kunt met Google Image Search checken of de afbeeldingen van een huis ook ergens anders te vinden zijn. Bij nepadvertenties worden vaak foto's van bestaande accomodaties gebruikt.
- Pas op met links naar boekingsplatforms via bijvoorbeeld Facebook en Marktplaats. Eerder publiceerden we een artikel over oplichting met valse links naar nagemaakte Airbnb-pagina's.
- Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het meestal ook. Vakantieverhuur kan op het moment erg duur zijn, dus laat je niet misleiden door dat perfecte, goedkope appartement.
Verder een algemene en hele belangrijke tip: check altijd de reviews voordat je iets boekt. Of je nou boekt bij een organisatie of een particuliere verhuurder. Lees eerdere ervaringen over de partij, zo krijg je snel een beeld. Let wel op: nepreviews zijn ook een ding, dus wees ook scherp of de reviews niet iets té positief zijn.
Wil je gaan boeken? Betaal veilig
Als je denkt een betrouwbare verhuurder gevonden te hebben, is het alsnog even opletten.
- Maak geen geld over buiten een boekingsplatform om. Betalingen via platforms als Airbnb worden vastgehouden totdat je al in je accomodatie hebt verbleven. De verhuurder krijgt het geld pas als je niet hebt aangegeven dat er iets mis is. Als jij betaalt buiten het platform om, loop je deze veiligheidsmaatregel mis. Verhuurders van Airbnb mogen overigens wel bepaalde toeslagen direct innen bij de huurder.
- Betaal niet via geldkantoren als Western Union of met cryptovaluta. Hiermee worden betalingen moeilijker te traceren en dus gevoeliger voor oplichting.
- Doe niet zomaar grote of volledige betalingen vooraf.
Na de verhuur: laat je geen schade in de schoenen schuiven
Ook als de hele verhuur soepel is verlopen kan het zijn dat je bij thuiskomst nog voor een vervelende verrassing komt te staan: je zou schade hebben gemaakt en daarvoor moet je betalen. Heb je geen schade gemaakt? Neem dan contact op met de klantenservice van het verhuurplatform (zoals Airbnb) of organisatie waar je geboekt hebt. Maak in ieder geval niet zomaar geld over als je niks gedaan hebt.
Heb je wel schade gemaakt? Neem hier dan foto's van, zodat de verhuurder geen onredelijke bedragen kan rekenen.
Combinatie van 'red flags'
Natuurlijk hoeft niet elk los punt gelijk te betekenen dat iemand een oplichter is. Het gaat om de combinatie van meerdere risicofactoren die voor argwaan moeten zorgen. Meer tips om je te wapenen tegen oplichting op vakantie.