Een nieuw voorbeeld van oplichters die misbruik maken van mensen in moeilijkheden. Er gaat een phishingmail rond uit naam van de overheid waarin staat dat je energietoeslag aan kunt vragen. Vul je je gegevens in, word je even later gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van je bank.
En in werkelijkheid heb je dan natuurlijk een crimineel aan de lijn die erop uit is om je bankrekening leeg te roven. RTL Nieuws maakt melding van de oplichtingstruc, waar ook een nagemaakte overheidssite aan te pas komt.
Valse mail van 'MijnOverheid' leidt naar nepsite
De truc begint bij een valse mail met de boodschap dat er een energietoeslag voor je klaar staat. Als je klikt op de link, kom je op een nepwebsite terecht. Deze site lijkt net echt en is volledig in de stijl van MijnOverheid. Als je klikt op 'aanvraag toeslag', moet je vervolgens een aantal persoonlijke gegevens invullen.
Belletje van 'bankmedewerker'
Zonder dat je het weet, heb je zojuist je persoonlijke info doorgespeeld aan oplichters. Als even later de telefoon gaat, heb je een van hen aan de lijn die zich voordoet als medewerker van de bank. En dan ontwikkelt de truc zich in klassieke bankspoofing.
Meestal vraagt de persoon aan de andere kant van de lijn of je net gegevens hebt ingevuld op een site. 'Ja' zeg jij, waarna de zogenaamde bankmedewerker je vertelt dat dit phishing was en je snel je geld veilig moet stellen op een andere rekening. In werkelijkheid stel je hier natuurlijk niks mee veilig, je maakt je geld namelijk over naar een rekening van de criminelen.
Wat moet je weten?
Allereerst: niet iedereen krijgt zomaar energietoeslag. En dit kun je ook niet met een druk op de knop zelf aanvragen. Het is alleen voor mensen die niet meer dan 120 procent van het sociale minimum verdienen. Daarbij wordt dit geregeld door de gemeente. Soms gebeurt dit automatisch, anders moet je er zelf voor bellen.
Krijg jij dus een mailtje dat je recht hebt op honderden euro's energietoeslag? Reken je jezelf dan niet gelijk rijk en vul niet zomaar ergens je gegevens in. Check of je recht hebt op energietoeslag en neem contact op met de gemeente.
Lees ook:
Bron: RTL Nieuws