Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voorschotfraude-brieven in omloop!

  Voorschotfraude-brieven in omloop!

  Op de redactie zijn de laatste tijd veel meldingen binnengekomen over een brief van 'Harry Brown Legal', waarin een groot geldbedrag wordt beloofd om te helpen geld vrij te maken dat een naamgenoot in het buitenland voor zijn dood heeft gedeponeerd. Ook zijn soortgelijke e-mails in omloop.

  Het enige wat je hoeft te doen om jouw deel van het geld te krijgen, is contact opnemen met de contactpersoon. Als je hier op ingaat, wordt het duidelijk dat je helemaal eerst geld moet betalen om het geld vrij te maken. Uiteindelijk blijkt dat je het geldbedrag nooit zult ontvangen.

  Voorschotfraude

  Deze vorm van fraude wordt ook wel voorschotfraude, Nigeriaanse fraude of 419 fraude genoemd. Er worden vanuit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen duizenden e-mails per dag gestuurd naar mensen over de hele wereld. De e-mails worden gekenmerkt door beloftes van gouden bergen, nadat er transactiekosten worden betaald. Maar wanneer het slachtoffer de transactiekosten overmaakt, verdwijnen de oplichters spoorloos.

  Het begint voor de oplichters met het versturen van een stortvloed aan e-mails of brieven. Zo lees je bijvijvoorbeeld dat je een loterij hebt gewonnen of dat een zakenman een groot geldbedrag zijn land uit wil krijgen. En als je je rekening beschikbaar wilt stellen, mag je een groot bedrag houden. De oplichter nodigt je uit om contact met hem op te nemen.

  Wanneer je belt zal de oplichter altijd een verhaal klaar hebben als je hem vraagt waarom juist jij bent uitgekozen en hij zal zeer vriendelijk doen om je vertrouwen te winnen. Er wordt je een groot geldbedrag beloofd. Het enige dat je hoeft te doen is de transactiekosten overmaken. En wat is nu een paar duizend euro als je honderdduizenden of miljoenen kan krijgen? Je betaalt, maar het geld komt maar niet binnen. Zolang je niet wantrouwend bent, blijven de oplichters geld vragen. Op deze wijze kunnen slachtoffers een paar duizend tot tienduizenden euro's lichter gemaakt worden.

  Bekijk de video over voorschotfraude

  Voorbeeld

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant