Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verschillende babbeltrucs gerapporteerd door heel Nederland

  Verschillende babbeltrucs gerapporteerd door heel Nederland

  Voor oplichters die hun slag hopen te slaan met babbeltrucs was het een productieve week: er zijn uit verschillende plaatsen meldingen gekomen.

  In alle gevallen hadden de daders het expliciet gemunt op senioren, vermoedelijk omdat zij minder weerbaar zijn en zich eenvoudiger laten overrompelen.

  Breda

  In Breda is een 89-jarige vrouw slachtoffer geworden van een vrouw die zich naar binnen wist te wurmen met het excuus dat ze het gas kwam controleren. De vrouwelijke verdachte belde op donderdag 17 oktober rond 16.00 aan met het excuus dat haar bejaarde moeder in hetzelfde complex woont als het slachtoffer en dat het gas bij de moeder niet werkt. De bewoonster nam de vrouw mee naar de keuken om te laten zien hoe het fornuis en de gaskraan werken.

  De verdachte vertrok na een kwartier. Niet veel later ontdekte het slachtoffer dat er geld uit haar portemonnee was verdwenen en dat een sieradenkistje met inhoud is ontvreemd. De politie is op zoek naar een zeer lichtgetinte vrouw tussen de 40-50 jaar van ongeveer 1 meter 60 lang. De vrouw heeft zwart haar en een normaal postuur. Verder sprak ze Nederlands met een buitenlands accent, aldus BN DeStem.

  Doetinchem

  In Doetinchem maakten meerdere mensen melding van één (of meerdere) pakketbezorger(s) die zijn slachtoffers vroeg om een euro te pinnen bij de bezorging. Op deze manier wist hij zijn slachtoffers bankgegevens te ontfutselen. In één geval is het daadwerkelijk gelukt om een bedrag van de rekening af te schrijven, al doet de politie geen mededelingen over de hoogte van het bedrag. De daders sloegen toe in de noordelijk gelegen wijken Overstegen en Bezelhorst, weet De Stentor te vertellen.

  Aalten

  Ook in het Gelderse Aalten was een bejaarde bijna het slachtoffer van een babbeltruc. Volgens De Gelderlander belde iemand aan en probeerde met een smoes bank- en identiteitsgegevens te bemachtigen, maar slaagde daar niet in. De bejaarde man maakte melding van het voorval bij de gemeente, die in het incident voldoende aanleiding zag om een waarschuwing uit te vaardigen.

  Bron: BN DeStem / De Gelderlander / De Stentor

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant