Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Valse mail 'Windows 10 free update' bevat virus

    Valse mail 'Windows 10 free update' bevat virus

    Fraudeurs versturen e-mails namens Microsoft, met zogenaamd een gratis Windows 10 update. In het ‘installatie-bestand’ dat als bijlage wordt meegestuurd zit echter malware verstopt.

    Het bestand in de bijlage kan je computer besmetten met een cryptolocker, een virus dat je computer ‘gijzelt’ en pas tegen betaling weer vrijgeeft.

    E-mail spoofing

    De e-mail lijkt afkomstig te zijn van een officieel Microsoft adres: [email protected]. Dit hebben de oplichters voor elkaar gekregen met een trucje dat ‘e-mail spoofing’ heet. Hiermee kan de afzender van een e-mail zo worden worden aangepast, dat het erop lijkt dat deze bij een bepaald bedrijf vandaan komt.

    Losgeld

    Op het moment dat ontvanger de bijlage opent en denkt de Windows Update te installeren, wordt de computer geïnfecteerd met het gijzelvirus. Hierdoor worden belangrijke bestanden versleuteld en raakt de computer onbruikbaar. Pas als de gebruiker ‘losgeld’ betaalt aan de criminelen achter deze scam, wordt de computer weer vrijgegeven.

    Valse mail herkennen

    Je kunt zien dat dit een valse mail is aan de spelfouten en aan de algemene aanhef. De ontvanger wordt niet bij naam genoemd.

    Microsoft maakt geen gebruik van e-mail-bijlagen om de Windows update te verspreiden. Deze is te vinden op de officiële Microsoft website en wordt in veel gevallen via een oudere versie van Windows aangeboden.

    Advies

    Als je Windows 10 wilt installeren, doe dat dan nooit via een mail met bijlage. Bekijk de officiële Microsoft site voor meer informatie. Zorg er ook voor dat je computer is beveiligd met up-to-date anti-virussoftware.

    Microsoft-bellers

    Andere oplichters bellen namens Microsoft. Zij geven aan dat er een probleem met de computer is en dat enkele handelingen verricht moeten worden alvorens een update naar Windows 10 uitgevoerd kan worden. Microsoft zal nooit bellen over een probleem met de computer.

    Bron: Thatsnonsense.com / Opgelicht?!

    zoom
    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant