Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Talloze meldingen over onterechte incasso's door 'GC re ZIEZPO' (DE81 5031 0400 0437 7600 00)

  Talloze meldingen over onterechte incasso's door 'GC re ZIEZPO' (DE81 5031 0400 0437 7600 00)

  Op Facebook regent het meldingen over onterechte incasso's namens een rekening op naam van 'GC re ZIEZPO' met het bijbehorende rekeningnummer DE81 5031 0400 0437 7600 00. Op 1 november 2021 is er bij talloze mensen een bedrag van € 3,75 afgeschreven, maar het is bij niemand duidelijk waar deze betaling betrekking op heeft. En ook al gaat het in individuele gevallen om een klein bedrag, als dit bedrag bij een groot aantal mensen geïncasseerd wordt, gaat het alsnog om een grote geldsom. Check dan ook snel even je recente banktransacties om te zien of er op of rond 1 november ook bij jou een bedrag van € 3,75 is afgeschreven: in dat geval kun je de incasso storneren.

  De zaak houdt de gemoederen flink bezig en er melden zich talloze gedupeerden, zo leert een rondje langs enkele Facebookgroepen.

  We delen hieronder even een tweetal posts waar een groot aantal mensen op reageren die niet alleen hetzelfde hebben meegemaakt, maar ook zonder uitzondering aangeven geen idee te hebben waarom er ineens geld wordt afgeschreven. Een opmerkelijk verhaal, in ieder geval.

  Het gaat om twee posts uit de Facebookgroep 'Oplichters Meldpunt!'. Normaal gesproken zouden we ze embedden, maar posts in groepen krijg je op die manier niet te zien, daarom doen we het even zo. Op dit bericht wordt veel gereageerd, net als op dit bericht.

  Wat is er aan de hand?

  Het hoe en waarom is niet helemaal duidelijk, al wordt er gespeculeerd over dat het één en ander mogelijk te maken heeft met bemiddelaars voor energiecontracten of iets met de zorgverzekering.

  Er was tot enkele dagen geleden een Facebookpagina actief op naam van 'Ziezpo' waarop duidelijk te zien was dat het ooit een callcenter was op het vlak van energiebemiddeling (lees: mensen telefonisch lastigvallen tot ze overstappen en daar een bonus voor incasseren), maar de laatste post voordat deze pagina geheel toevallig uit de lucht ging, dateerde van juli 2018. Het is dan ook gek als er bijna drieënhalf jaar later ineens massaal meldingen van onterechte incasso's volgen. 

  De zoekterm 'Ziezpo' levert voor de rest ieder geval weinig concrete aanknopingspunten op, behalve dan een website waar ooit wel iets op heeft gestaan over '3,75 per maand laten incasseren en na twee jaar een nieuwe bril uitkiezen'.

  En dat bedrag past in ieder geval bij het verhaal. Al is het wel gek dat meerdere gedupeerden aangeven niets van energiecontracten of brillen te weten, dus waarom Ziezpo dan toch uit het niets geld bij ze incasseert, blijft vooralsnog een raadsel.

  Zoekresultaat in Google: bedrijf heet 'ZieZo', in de url staat 'ziezpo'
  Google
  Zoekresultaat in Google: bedrijf heet 'ZieZo', in de url staat 'ziezpo

  Verder is er iets geks aan de hand met de site. De website ziezpo.nl kent namelijk helemaal geen lange geschiedenis: het domein is begin augustus in de lucht gezet, de site is inmiddels alweer offline en de laatste wijziging vond op 29 oktober plaats: enkele dagen voor het grote incassofestijn.

  Toeval? Worden hier simpelweg andermans bedrijfsgegevens misbruikt? Dat is momenteel niet helemaal duidelijk, maar een foutje ligt in ieder geval niet voor de hand, daarvoor gaat het om een te grote groep gedupeerden.

  Banken gebeld door gedupeerden: 'Incasso is onterecht'

  Enfin. Banken worden momenteel door veel klanten gebeld met het verzoek om de incassomachtiging in te trekken en de betalingen te laten storneren. Er is door de gedupeerden namelijk geen toestemming gegeven om geld van de rekening te incasseren.

  Ook niet geheel onbelangrijk: Een bedrag van € 3,75 is betrekkelijk gering en valt voor de rest ook niet echt op in je transactiehistorie. Als je de incassomachtiging niet ongedaan maakt, kan het volgende maand zomaar weer raak zijn, al ligt het gezien het aantal meldingen in de lijn der verwachting dat banken tijdig ingrijpen.

  Wat zijn de kenmerken van deze onterechte incasso's?

  Het gaat om incasso's met de volgende kenmerken:

  • Incassant ID: DE 5668 0000 0219 7951
  • Op naam van: GC re Ziezpo
  • IBAN / Tegenrekening: DE81 5031 0400 0437 7600 00
  • Bedrag: € 3,75
  • Kenmerk machtiging: Per persoon verschillend
  • Transactiereferentie: Per persoon verschillend

  Wat moet je doen als er bij jou geld is geïncasseerd?

  Is er bij jou ook ten onrechte een bedrag afgeschreven door Ziezpo? Dan kun je de bank bellen, of je kunt proberen om het zelf te regelen. Veel banken geven het advies om eerst contact op te nemen met het betreffende bedrijf dat de incasso uitvoert, maar dat is in dit geval wellicht een wat ingewikkeld verhaal, aangezien de signalen erop wijzen dat het allemaal geen zuivere koffie is.

  Hieronder volgt voor de meest voorkomende banken een linkje met informatie over het terugboeken van een automatische incasso.

  Staat het gewenste antwoord er niet bij, of kom je er niet uit? Neem dan telefonisch contact op met de bank via de contactgegevens die op de website van de bank te vinden zijn.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant