Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor ticketfraude via Facebook

  Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) waarschuwt voor ticketfraude via Facebook. Oplichters hebben het voorzien op zowel kopers als verkopers van toegangskaarten op de sociale netwerksite. Hierbij maken ze gebruik van de gegevens van een ander.

  Oplichter doet zich voor als verkoper

  Oplichters bieden kaarten aan op Facebook, maar na betaling leveren ze niet. Ook komt het voor dat ze valse kaarten aanbieden of één kaart meerdere keren verkopen. Hierbij gebruiken de naam van een ander. Soms misbruiken ze zelfs een identiteitsbewijs dat niet van hen is. De oplichter doet dan alsof hij heel veilig te werk gaat en vraagt of je een kopie van je identiteitsbewijs op wilt sturen. Hij stuurt jou ook een identiteitsbewijs toe. Dit heeft hij echter van een eerder slachtoffer ontvangen. Op de naam van dat slachtoffer heeft hij ook een Facebook-account aangemaakt. Als je op zoek gaat naar deze persoon kom je dus uit bij een eerder slachtoffer en niet bij de oplichter zelf.

  Oplichter doet zich voor als koper

  De verkoop van toegangskaarten vindt regelmatig plaats op het laatste moment. Bijvoorbeeld omdat degene die naar een evenement zou gaan ziek is geworden. Hier springen oplichters op in door zich voor te doen als geïnteresseerde koper. Deze vraagt waar de verkoper bankiert en bankiert zelf ‘toevallig’ altijd bij een andere bank. Zo is de overschrijving niet dezelfde dag nog te zien voor de verkoper. Als bewijs van betaling stuurt hij een screenshot van zijn bankoverschrijvingen mee. Dit screenshot is zo bewerk dat het lijkt alsof het geld is overgemaakt. De koper (oplichter) gebruikt hierbij het rekeningnummer van een ander, die op deze manier ook slachtoffer wordt van de oplichter. Bij meerdere meldingen wordt de bank gewaarschuwd door de politie en wordt de betreffende rekening geblokkeerd.

  Advies

  Gebruik je gezond verstand, doe een zoekopdracht via Google en controleer de (ver)kopergegevens. Doe altijd aangifte als je bent benadeeld. Facebook raadt je aan je negatieve ervaringen te rapporteren. Dat kan via: https://www.facebook.com/help/263149623790594.

  Bron: Politie.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant