Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor Ierse klusjesmannen

  De afgelopen weken zijn Ierse klusjesmannen in Venlo gesignaleerd. Het ‘werk’ van deze mannen bestaat veelal uit klusjes aan huis, waarbij men vaak veel te veel betaalt voor slecht geleverd werk. Ook op andere plekken in het land duiken ze geregeld op.

  Op vaak intimiderende wijze weten de Ierse klusjesmannen veel geld los te krijgen. Ook campinghouders worden vaak gedupeerd door dit rondtrekkende gezelschap. Vaak meldt zich eerst 1 caravan aan de receptie en wanneer deze toestemming krijgt om op de camping te verblijven volgen, onaangekondigd, vele andere, of de campinghouder dit nu wil of niet. Vaak wordt er niet betaald voor de overnachtingen, worden er goederen gestolen en laten ze een bende achter.

  De politie heeft aandacht voor deze incidenten, maar vraagt ook jouw hulp. Zie je iets verdachts, of vertrouw je het niet, dan kun je de politie bellen. Bij spoed kun je contact opnemen via 112, maar voor andere vragen of meldingen is de politie bereikbaar via 0900-8844.

  Politie kan weinig doen

  De moeilijkheid met deze Ierse klusjesmannen is dat de politie weinig tegen hen kan ondernemen. Immers maken goedgelovige mensen aan de deur mondeling afspraken om de werkzaamheden te laten verrichten. Werkzaamheden die weliswaar matig tot slecht worden uitgevoerd, maar die geen aanleiding vormen voor politie-ingrijpen. Dit wordt anders wanneer intimidatie en afpersing aan de orde komen. Hiervan is veelvuldig sprake en in die gevallen dient iemand ten allen tijde de politie te bellen.

  Wat kun jij doen?

  De politie adviseert niet in zee te gaan met mensen die ongevraagd aan de deur komen. Heb je werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden? Zoek dan zelf een persoon of bedrijf waaraan je het werk gunt en maak goede schriftelijke afspraken over de omvang, kwaliteit en de prijs van het werk.

  Ervaringen met klusjesmannen:

  'Vaak zijn ze gewoon echt heel brutaal, terwijl er eentje aanbelt zit de ander al op het dak. Met mooie praatjes, folders van een gerenommeerd bouwbedrijf en een aantrekkelijke prijsafspraak krijgen ze veel mensen zover om met hen in zee te gaan. In eerste instantie lijkt het allemaal goed, maar vaak wordt men al snel bedonderd. Altijd zien we dat er contante aanbetalingen gedaan moeten worden en dat er opeens veel extra werk is. Zodra er betaald is, vertrekken ze met de noorderzon', aldus mensen die opgelicht zijn door de klusjesmannen.

  Bekijk hier onze uitzending over de werkwijze van Ierse klusjesmannen.

  Bron: Facebook.com/politievenlobeesel

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant