Phishingmailtjes kent iedereen onderhand wel. Maar als jij als klant van ABN AMRO een aan jou geadresseerde brief ontvangt op briefpapier van de bank, is oplichting waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dat wel degelijk aan de hand: oplichters hopen op deze manier je pinpas en je pincode te bemachtigen. Met een beetje geluk duiken er vervolgens korrelige bewakingsbeelden op van een capuchonnetje bij een pinautomaat, maar je geld ben je op dat moment al kwijt.
Deze brief stamt van afgelopen oktober, maar wij kregen het voorbeeld op 10 november toegestuurd. Dit is dan ook niet zozeer een waarschuwing in termen van 'deze brieven gaan momenteel rond en je kunt er elk moment zelf eentje op de bus verwachten', het uitgangspunt is eerder 'let even op, want dit zou jou in theorie ook kunnen overkomen'.
Het concept is bovendien niet nieuw, en ook klanten van andere banken kunnen doelwit zijn. Deze zomer werden er bijvoorbeeld ook brieven verstuurd uit naam van ING en de Rabobank.
Voorbeeld van eerdere phishingbrieven
Wat wil de afzender van de brief van je?
Schermafbeeldingen van de brief zijn verderop bijgesloten, maar het aangeleverde beeldmateriaal was zo compact dat het een klein beetje puzzelen wordt om het goed te kunnen lezen op je beeldscherm. De brief is ook niet helemaal watervrij gebleven, wat het nog ingewikkelder maakt om het makkelijk te kunnen lezen. Daarom geven we even een samenvatting.
Volgens 'ABN AMRO' is jouw bankrekening doelwit geworden van een aanvalspoging door cybercriminelen met als doel om fraude te plegen. Daarom biedt de bank je een nieuwe, extra veilige bankpas aan. Met de nieuwe bankpas ben je bovendien automatisch verzekerd tegen elke vorm fraude, luidt het excuus.
Deze nieuwe pas kun je echter alleen ontvangen als je je oude exemplaar opstuurt. Deze moet uit veiligheidsoverwegingen naar een recyclepunt. Op de achterzijde van de brief staan een aantal invoervelden waar je je huidige of juist je gewenste nieuwe pincode kunt invoeren. De brief dien je dan ook ingevuld en voorzien van je huidige bankpas op te sturen naar dit zogenaamde recyclepunt.
Bestaat dat ABN AMRO recyclepunt wel?
Als retouradres wordt de Oderweg 45 te Amsterdam genoemd. Dat is een bedrijfspand op industrieterrein Sloterdijk, in het westen van de stad. Best kans dat dat pand leegstaat en dat oplichters op een tochtig industrieterreintje ongemerkt kunnen posten bij een brievenbus van een pand waarvan ze weten dat er niemand is.
Het is hoe dan ook geen kantoor van ABN AMRO, zoveel is zeker. Geen enkele bank zal bovendien ooit overwegen om zo'n belachelijk verzoek te doen. Ga hier dus niet op in.
Hieronder zie je een voorbeeld van de fysieke brief. De afmetingen van het ter beschikking gestelde beeldmateriaal in combinatie met een aantal technische vereisten op het gebied van hoogte- en breedteverhouding zorgt ervoor dat we 'm in vier delen hebben opgesplitst.