Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor nieuwe telefonische oplichtingstruc!

  De Belgische politie waarschuwt via een persbericht voor een nieuwe vorm van oplichting, waarbij slachtoffers telefonisch lastig worden gevallen. Vervolgens maken oplichters hen met een smoes geld afhandig.

  De slachtoffers, meestal alleenstaande dames ouder dan 55 jaar, worden telefonisch lastig gevallen. De oproepen komen uit het buitenland zoals Afrikaanse landen, het Oostblok en zelfs Amerika. Telkens als de telefoon wordt opgenomen, hangt de beller zonder iets te zeggen op.

  'Recht op schadevergoeding'

  Nadat het slachtoffer een tijd lang telefonisch is belaagd, belt een zogezegde advocaat of rechter met de mededeling dat een proces, aangespannen door de staat, werd gewonnen ten voordele van slachtoffers die telefonisch werden lastig gevallen. Het opgebelde slachtoffer zou ook recht hebben op een flinke financiƫle vergoeding.

  Paysafe kaarten

  Om de vergoeding te ontvangen en de zogenaamde kosten van de advocaten te betalen wordt aan de slachtoffers gevraagd honderden euro's over te maken via een zogeheten Paysafe kaart. Het geld komt op uiteindelijk terecht op de rekening van de oplichters. Het slachtoffer zal nooit de beloofde vergoeding ontvangen. Dit is een nieuwe vorm van voorschotfraude. Wij lieten eerder in onze uitzending zien hoe deze vorm van fraude in zijn werk gaat. Bekijk onze animatie.

  Advies

  De politie adviseert niet in te gaan op dergelijke voorstellen en vooral geen Paysafe kaarten te kopen voor onbekenden, die je via internet of de telefoon benaderen.

  Ook benaderd?

  Ben jij benaderd door deze oplichters? Of heb jij ook geld overgemaakt via Paysafe naar een onbekende die telefonisch contact met je opnam? Laat het ons weten!

  Bron: politie.be

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant