Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Pas op voor deze valse mail uit naam van Rabobank: ‘Belangrijke gegevens ontbreken’

    Pas op voor deze valse mail uit naam van Rabobank: ‘Belangrijke gegevens ontbreken’

    In het bericht word je verteld dat je huidige gegevens verouderd zijn en dat deze daarom binnen twee dagen moeten worden bijgewerkt. “Indien u dit niet heeft gedaan vóór de vermelde deadline, zijn wij verplicht om uw zakelijke rekening(en) te beëindigen”, staat in de mail. 

    Volgens cybersecurity expert Tommy van Steen is het benadrukken wat je kunt kwijtraken een veelgebruikte tactiek van online oplichters. “Mensen vinden het heel vervelend om iets te verliezen zoals toegang tot een bepaald systeem of account." " We zijn dan geneigd om snel te handelen om te voorkomen dat er iets vervelends gebeurt.”  

    Valse mail Rabobank | Bron: FraudeHelpdesk

    Persoonlijke aanhef

     In de mail word je aangesproken met je naam. Deze persoonlijke benadering geeft geen garantie dat een mail betrouwbaar is. Soms maken oplichters gebruik van persoonsgegevens die ze hebben buitgemaakt bij datalekken. Blijf dus alert en controleer meerdere aanwijzingen die wijzen op een phishingbericht. 

    Valse linkjes 

    Om je gegevens bij te werken, dien je op een link te klikken die je zogenaamd doorstuurt naar je zakelijke omgeving. Dit is niet hoe Rabobank jou benadert. Als de bank je wil wijzen op een openstaand of nieuw bericht, dan verwijzen ze je zonder link naar de inlogpagina op hun website of app. In deze phishingmail staat: “Lees het bericht gemakkelijk via onze website” en dien je te klikken op ‘website’.  

    Check bij twijfel 

    Ben je toch niet helemaal zeker of je een valse of officiële mail hebt ontvangen? Dan kun je dit checken door te controleren waar de link in het bericht naartoe gaat. Ga op je desktop met de cursor over de link of houd de link ingedrukt op je telefoon, zodat het hele webadres in beeld verschijnt. Pas op dat je niet op de link klikt. 

    Controleer vervolgens of de URL betrouwbaar is. Bij een URL van de Rabobank staat vóór de eerste enkele schuine streep altijd: rabobank.nl. Voorbeeld: 

    Goede URL: https://www.rabobank.nl/particulieren
    Foute URL: https://www.rabobank.nl.nu/
     

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant