Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Miljoenen klantgegevens op straat door datalek bij New York Pizza, wat moet je weten?

  Miljoenen klantgegevens op straat door datalek bij New York Pizza, wat moet je weten?

  New York Pizza is slachtoffer geworden van een datalek, waardoor er onder andere e-mailadressen, telefoonnummers en bezorgadressen van klanten in handen zijn gekomen van hackers. Ook zijn er (gehashte) wachtwoorden op straat komen te liggen van gebruikers met een account bij de pizzaketen.

  'Ondanks al onze veiligheidsmaatregelen hebben wij begin deze week helaas te maken gehad met een hack van de systemen van een van onze leveranciers, waarbij ook uw gegevens geraakt zijn', schrijft New York Pizza. Het bedrijf zegt te zijn benaderd door de hackers, waarbij om losgeld is gevraagd, maar NYP zegt hier niet op te zijn ingegaan. De kwetsbaarheden zijn inmiddels gedicht en het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

  Persoonsgegevens gelekt, maar geen betaalgegevens

  De gegevens die mogelijk zijn buitgemaakt: naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, welke pizza's je hebt besteld en eventueel wachtwoorden (als je een account had). Ook zou je geboortedatum gelekt kunnen zijn, als je gebruik hebt gemaakt van een 'verjaardagbestelling'. Het zou om zo'n 3,9 miljoen klantgegevens gaan, schrijft NOS

  Het bedrijf stelt dat er geen bankrekening- of creditcardgegevens gelekt zijn. 

  Pas op voor phishing uit naam van NYP

  Heb je weleens iets besteld bij New York Pizza? Dan zou het kunnen dat jouw gegevens in de handen van kwaadwillenden zijn gekomen. Het bedrijf waarschuwt voor het e-mailadres [email protected]: 'Druk niet op links en reageer niet op mails van deze afzender!'

  Verder is het sowieso goed om wat alerter te zijn. Oplichters kunnen van alles als ze bijvoorbeeld een naam, adres en telefoonnummer aan elkaar weten te koppelen, denk aan oplichtingsvormen als WhatsApp-fraude of spoofing. Ook identiteitsfraude ligt op de loer. Wees je hier dus bewust van. 

  Had je een account? Wijzig je wachtwoord(en)

  Als je een account had, en er dus mogelijk een wachtwoord is gelekt, is het verstandig om dat wachtwoord te wijzigen. En als je dit wachtwoord ook op andere plekken gebruikte, zal je het ook daar moeten wijzigen. 

  Het gaat hier overigens wel om gehashte wachtwoorden. Dit betekent dat de wachtwoorden niet in originele vorm waren opgeslagen, maar gecodeerd. Omdat het niet onmogelijk is om deze code te kraken, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. 

  Mocht je nog vragen hebben, of om een andere reden contact willen opnemen met New York Pizza, kun je terecht bij [email protected].

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant