Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ‘Meer blauw online’ ontmoedigt hopelijk jonge hackers

  ‘Meer blauw online’ ontmoedigt hopelijk jonge hackers

  In de gedachte van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is de Nederlandse politie een internationaal netwerk begonnen dat jongeren moet weerhouden om de cybercriminaliteit in te gaan. ‘’Waar één cyberdader een enorme impact kan hebben, heeft het stoppen van die dader dat ook.’’ vertelt Floor Jansen, temleider van het Cyber Offender Prevention Squad (COPS) van de Nederlandse politie aan AGconnect.nl

  In het International Cyber Offender Prevention Network (InterCOP) wordt samengewerkt en kennis uitgewisseld om cybercrime te voorkomen, bijvoorbeeld door te behoeden dat jongeren met IT-talent cybercriminelen worden. Nederland heeft al veel ervaring met preventie met programma’s als re_BOOTCMP en Hack_Right waar jongeren kunnen leren over de kansen en uitdagingen die er in de digitale wereld zijn. Hiermee wordt getracht om jongeren te leren over de grenzen online en hun te behoeden om deze (vaak dunne) grenzen te overschrijden. Daarnaast wordt geprobeerd ze juist enthousiast te maken voor een baan in de IT-arbeidsmarkt.

  "Experimenterende hackers komen online doorgaans geen politieagenten tegen voor een waarschuwing of correctie. Totdat het te laat is. Met InterCOP willen we daar verandering in brengen." Aldus Jansen. In totaal gaan 27 landen starten met pilots en samenwerken aan betere daderpreventies. Daarnaast werkt het netwerk op samen op operaties waarbij zogenoemde ‘restinformatie’ wordt gebruikt om te laten zien dat je niet anoniem bent online. Hiermee wil het netwerk een duidelijke boodschap afgoeven over wat wel en niet kan in de digitale wereld. "Een groot gedeelte van het leven speelt zich inmiddels in cyberspace af. Als politie moeten we dan ook in internationaal verband voor ‘meer blauw online’ zorgen."

  Bron: AGconnect.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant