Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Krijg je energiekosten terug? Trap niet in deze valse mail van 'Eneco'

  Krijg je energiekosten terug? Trap niet in deze valse mail van 'Eneco'

  De energieprijzen rijzen de pan uit, maar 'Eneco' helpt je zogenaamd met een tegemoetkoming de winter door. Het energiebedrijf zou namelijk al enige tijd investeren in 'Qatargas' en daarmee kosten besparen. Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. En dat is het ook: de mail die momenteel uit naam van Eneco wordt verstuurd, is phishing.

  Veel mensen hopen momenteel op lagere kosten rond de energie- en gasrekening. Met het onderwerp 'Goed nieuws over de gasprijs' klinkt de mail dan ook veelbelovend. 

  Nieuw contract met Qatargas 

  De mail wekt de indruk dat klanten de komende zes maanden vijftig procent terugkrijgen op hun termijnbedrag. Hoe dan? Na een uitgebreid verhaal over de onderhandelingen met Qatargas - de grootste aardgasproducent ter wereld - komt de aap uit de mouw. Dankzij een nieuw contract zou 'Eneco' per direct kunnen starten met het afnemen van gas en daarmee hun trouwe klanten tegemoet kunnen komen. 

  Voorbeeld valse mail uit naam van Eneco

  QR-code scannen voor uitbetalen

  Om die tegemoetkoming te ontvangen, hoeft de klant alleen maar even een aanvraagformulier in te vullen. En dat kan dan weer heel eenvoudig via de QR-code in de mail. Zodra je deze scant, is het invullen van je bankgegevens zo gepiept. En dat geld? Helaas, draai de verwarming maar weer een standje lager. Jij ontvangt geen geld, maar de oplichters kunnen inmiddels wél bij jouw gegevens. 

  info
  clockOval 6 27 sep 2022, 10:01

  Volledige tekst van valse e-mail 

  Door de situatie in Oekraïne en de onzekere en hoge gasprijskrijgen wij veel vragen op dit moment en dat is logisch.

  Het overgrote deel van ons gas uit directe contracten kopen wevan andere leveranciers, zoals in Noorwegen. De kortlopendecontracten met de Gazprom dochterondernemingen lopenbinnenkort af. Onder deze huidige omstandigheden gaan we geennieuwe contracten aan met Russische gasproducenten.

  Wij als Eneco willen onze trouwe klanten tegemoetkomen in dezemoeilijke tijd en geven de komende 6 maanden 50% kortingop uw termijnbedrag vanwege onze nieuwe directe contract metQatargas. Als bedrijf zijn wij verplicht om onze klanten van de juisteen betaalbare prijzen te voorzien , daarom hebben wij ENECO N.V.al maanden geleden een analyse gemaakt en zijn we deonderhandelingen begonnen met Qatargas. Dezeonderhandelingen hebben er tot geleid dat wij nu direct gaskunnen afnemen van de grootste producent van aardgas terwereld. U zult het in de komende weken wel waarnemen in demedia.

  Vanwege onze nieuwe contract met Qatar en de nieuwegasprijs hebben uw gasverbruik bekeken van de afgelopenmaanden en omdat u voor meer gas hebt betaalt dan u heeftverbruikt krijgt u geld terug. Het creditbedrag van €391.56storten we binnen twee weken terug op je rekening. Opwelke rekening komt het geld? In principe storten we hetgeld terug op dezelfde rekening waarvan je termijnbedragenafgeschreven worden. Wil je dat we een ander rekeningnummergebruiken? Geef het dan aan op het aanvraagformulier.

  Scan de QR code met de camera van uw apparaat:telefoon/tablet of gebruik de QR scanner APP en navigeernaar Eneco.nl/************ 

  Ziet u geen QR-code? Klik dan op “geblokkeerde inhoudweergeven” of klik op “afbeeldingen tonen”.

  Afbeelding QR code

  Wij hopen u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Eneco N.V.

  Scan geen QR-codes die je niet vertrouwt!

  Het advies? Weggooien deze mail en scan vooral geen QR-codes die je niet vertrouwt. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant