Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Kinderen opgelicht met winactie voor gameplatform Roblox

    Kinderen opgelicht met winactie voor gameplatform Roblox

    Kinderen krijgen via WhatsApp een link toegestuurd met de belofte dat ze Robux (virtueel geld) kunnen verdienen door een vragenlijst in te vullen. Bij het invullen van de vragenlijst wordt de malware Flubot, een soort virus, geïnstalleerd op smartphones. Daarmee kunnen criminelen volgens de politie persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en bankgegevens stelen.

    Op het online platform Roblox kunnen gebruikers miljoenen games spelen. Het gaat om schiet- en vechtspellen, maar ook om spellen waarbij spelers hun eigen wereld kunnen creëren of avonturen kunnen beleven. Op Roblux betalen gebruikers met virtueel geld genaamd: Robux. Dit virtuele geld moet echter worden aangeschaft met echt geld, waarmee je binnen de games dan weer zaken als kleren en huisdieren kopen. 

    Ik kreeg een link doorgestuurd waarmee je Robux kon winnen. Dat wilde ik wel uitproberen. Toen moest ik allerlei vragen beantwoorden. Mila (12) uit Rosmalen

    Mila kwam een vragenlijst tegen die ze moest invullen om de beloofde virtuele munten te verkrijgen. Deze vragenlijst was opgesierd met valse recensies, waarin beweerd werd: "Fantastisch, ik heb nog nooit zoiets gewonnen!" De belofte was dat ze uiteindelijk de Robux zou ontvangen als ze de vragenlijst naar voldoende mensen zou doorsturen. Dit is ook de reden waarom de phishinglink massaal wordt gedeeld door kinderen, onder andere in klassenappgroepen.

    De winactie is erg realistisch opgemaakt met neprecensies
    NOS
    Zo zien de winactie en de neprecensies eruit

    SMS'jes naar een buitenlands nummer

    In het geval van Mila werden er sms'jes verstuurd naar een buitenlands nummer, waardoor er geld van de belbundel werd afgeschreven. "Ik kreeg allemaal sms'jes met 'je bent nu 5 euro kwijt'. Dat vond ik wel een beetje gek", vertelt Mila aan het NOS Jeugdjournaal. "Dat vond ik best vreemd. Het bedrag bleef oplopen, maar ik bleef doorgaan omdat ik zo graag Robux wilde hebben." Uiteindelijk was ze ongeveer 70 euro kwijt. "Daarna ging ik naar mijn moeder. Ze wist gelijk wat er aan de hand was en toen werd ze een beetje boos op mij." Mila heeft de beloofde virtuele munten nooit ontvangen.

    Niet alleen bij Roblox

    Een woordvoerder van de politie erkent dat dergelijke vormen van fraude in games voorkomen. "Dat zien we ook terug in aangiftes." Maar volgens de politie speelt dat probleem niet alleen bij Roblox. "We zien dit soort praktijken ook terug bij andere games, waar mensen bijvoorbeeld gelokt worden om meer credits of levens te verdienen." Cijfers over de fraude bij Roblox heeft de politie op dit moment niet.

    Kinderen zijn steeds vaker slachtoffer van online oplichting

    Klik er niet op!

    “Pas op voor acties waar gratis Robux aangeboden worden of gewonnen kunnen worden. En klik vooral niet op een dergelijke actie. Vul geen gegevens in en stuur vooral niks door aan anderen. Mocht er al wel een vragenlijst ingevuld zijn, laat een virusscan draaien op de smartphone. Als bovenstaande wel gebeurd is, neem contact met ons op”, adviseert de Fraudehelpdesk.

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant