De pakkans bij online oplichting is extreem laag. Volgens onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er slechts in 1% van de gevallen een dader wordt gevonden. Ondertussen worden er wel zo’n 685 Nederlanders per dag opgelicht. Een oplossing voor dit probleem blijkt niet eenvoudig…
Jaarlijks worden ongeveer 250.000 mensen slachtoffer van oplichting, maar in slechts in 1 procent van de gevallen wordt er een verdachte geïdentificeerd. Dit komt deels doordat slechts een kwart van de gedupeerden aangifte doet en zelfs wanneer er wel aangifte wordt gedaan, blijven veel zaken onopgelost.
Het verhaal van Peter Zwikker uit Apeldoorn is exemplarisch voor velen. In februari werd hij op geraffineerde wijze door een oplichter misleid, verteld hij aan RTL Nieuws. Als fervent hardloper miste hij een startbewijs voor de marathon van Rotterdam en dacht hij via Marktplaats alsnog een ticket te kunnen bemachtigen. Hij deed zijn uiterste best om de verkoper te controleren en dacht dat hij eindelijk zijn felbegeerde ticket had. Maar dat was niet het geval.
90 procent aangiftes niet serieus onderzocht
Zo zijn er veel vergelijkbare gevallen. Bijna 90 procent van de aangiftes wordt niet serieus onderzocht, wat de oplichters in de kaart speelt, aldus emeritus hoogleraar cybersecurity Marianne Junger van de Universiteit Twente. Ze stellen zich onbespied en onaantastbaar en dit vormt een groot probleem voor zowel de politie als de samenleving.
Relatief gemakkelijk en risicoloos
Volgens hoogleraar cybersecurity Marianne Junger van de Universiteit Twente is de drempel voor criminelen laag, omdat oplichting relatief gemakkelijk en risicoloos is. Online aan- en verkoopfraude is daardoor snel een van de meest voorkomende misdrijven geworden. Jorij Abraham, directeur van de Global Anti Scam Alliance, benadrukt aan RTL Nieuws dat de politiek verantwoordelijk is voor dit probleem. Hij stelt dat het voorspelbaar was en dat er betere samenwerking nodig is tussen de politiek, politie, justitie en betrokken bedrijven om het aantal slachtoffers te verminderen en meer zaken op te lossen. Abraham pleit voor wetgeving die het delen van informatie over fraudeurs vergemakkelijkt en strengere controles op webwinkels en online handelsplaatsen bij het kopen en verkopen van producten.
Fysieke midrijven krijgen voorrang
Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting erkent aan RTL Nieuws dat de politie beperkte capaciteit heeft en dat fysieke misdrijven doorgaans prioriteit krijgen boven (online)fraudezaken. Alleen wanneer meerdere mensen door dezelfde verkoper zijn opgelicht, is er een kans op een onderzoek. Dit resulteert uiteindelijk in slechts 1 procent van de gevallen in het identificeren van een verdachte.
Een oplossing voor het probleem is helaas dus nog niet zo snel gevonden. Het is voorlopig dus aan de internetgebruiker zelf om scherp te zijn op de steeds sluwere trucs van internetoplichters.
Bron: RTL Nieuws