Er zijn wederom slachtoffers gemaakt met QR-fraude; deze keer was het raak in Tilburg. De werkwijze van de oplichters: slachtoffers benaderen met de vraag of ze via een QR-code een klein bedrag kunnen overmaken. Door met je telefoon de code te scannen, geef je de oplichters ongemerkt toegang tot je apparaat en bankgegevens.
De politie is op zoek naar de daders van viervoudige fraude aan de hand van malafide QR-codes. In en rond het station van Tilburg zijn meerdere slachtoffers gemaakt, waarbij de schade oploopt tot in de duizenden euro's.
Behulpzaamheid komt je duur te staan
In de meeste gevallen worden de slachtoffers om hulp gevraagd, schrijft de politie. Bijvoorbeeld om een klein bedrag voor te schieten voor het betalen van een parkeerticket, opladen van een ov-chipkaart of taxirit.
Als het slachtoffer zijn betaalapp opent, neemt de oplichter de telefoon over om te doen alsof hij zijn bankrekening intoetst. In werkelijkheid gebruikt de oplichter de telefoon om een QR-code te scannen op zijn eigen apparaat. Zo krijgt hij toegang tot de betaalapp van het slachtoffer.
Het komt ook voor dat oplichters gewoon aan je vragen om de QR-code te scannen; ga nooit in op deze verzoeken van onbekenden.
Fraude met QR-codes: wat is het en wat kun je ertegen doen?
Bron: Politie