Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Ernstig lek in Infectieradar van RIVM'

  'Ernstig lek in Infectieradar van RIVM'

  De site waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze coronaklachten hebben gehad bevatte een ernstig datalek. Dat meldt NOS zaterdag. Volgens de nieuwssite kon iedereen met 'enige technische vaardigheid' toegang krijgen tot antwoorden van deelnemers op persoonlijke en medische vragen.

  Het RIVM heeft na de melding van de NOS de vragenlijsten zaterdagochtend offline gehaald. Aanmelden is nog wel mogelijk, maar het invullen van de vragenlijsten niet. Wanneer dat wel weer kan is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder gaat het om een lek in externe software.

  Medische vragen 

  De kwetsbaarheid bestond al sinds de introductie van de Infectieradar op 17 maart. Volgens het RIVM werden de formulieren wel iedere dag geleegd. Wie het lek vandaag ontdekte kon formulieren van langer dan een dag geleden niet meer downloaden. Als iemand het lek al eerder heeft ontdekt, zou die dus tienduizenden aanmeldingen hebben kunnen inzien. Of dat het geval is, is niet bekend.

  De afgelopen dagen is twee keer in de database gegluurd, een keer door de tipgever van de NOS en een keer door de deskundige die de omroep heeft ingeschakeld, aldus de RIVM-woordvoerder.

  Deelnemers aan de Infectieradar kregen onder meer vragen over of ze zwanger zijn, welke medicijnen ze gebruiken, of ze roken en of ze een allergie hebben. Zij moesten ook eenmaal per week doorgeven of ze klachten hebben die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus.

  Bron: NOS

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant