Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Eén miljard Android-toestellen krijgen geen beveiligingsupdates meer

    Eén miljard Android-toestellen krijgen geen beveiligingsupdates meer

    Heb jij een smartphone waar het besturingssysteem Android op draait? Uit cijfers van Google blijkt dat circa één miljard toestellen op dermate verouderde software draaien dat ze geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

    En als je geen beveiligingsupdates ontvangt, dan loop je risico: het systeem wordt zo kwetsbaar voor hackers en andere kwaadwillenden. De Britse consumentenorganisatie Which? heeft hiervoor gewaarschuwd en stelt dat gebruikers van verouderde Android-versies kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, malware en dataverlies.

    Kate Bevan van Which? maakt zich grote zorgen en stelt tegenover BBC: 'Het is zeer zorgwekkend dat prijzige Androidtoestellen zo'n korte levensduur hebben voordat ze geen beveiligingsupdates meer ontvangen, waardoor miljoenen gebruikers risico lopen. Google en telefoonfabrikanten moeten duidelijk zijn over beveiligingsupdates, met heldere informatie over hoe lang ze worden uitgegeven en wat klanten moeten doen als de ondersteuning stopt'.

    Bijna de helft van de Androidtoestellen is kwetsbaar

    Het zou wereldwijd gaan om circa 42% van alle Android-toestellen wereldwijd, blijkt uit cijfers van Google. Volgens de meest recente statistieken worden de volgende kwetsbare Android-versies nog steeds gebruikt:

    • Gingerbread (2010): 0,3% van het totaal
    • Ice Cream Sandwich (2011): 0,3% van het totaal
    • Jelly Bean (2012): 3,2% van het totaal
    • KitKat (2013): 6,9% van het totaal
    • Lollipop (2014): 14,5% van het totaal
    • Marshmallow (2015): 16,9% van het totaal

    Wat moet ik weten?

    Het is belangrijk om te weten dat Android Nougat (versie 7.0) momenteel de meest recente versie van het besturingssysteem is waar nog ondersteuning voor wordt verleend.

    Draait jouw toestel op een oudere versie van Android? Dan is het goed om je te realiseren dat je een groter risico loopt. Het risico wordt bovendien groter naarmate jouw toestel op een oudere versie van Android draait.

    Is updaten naar een nieuwe, ondersteunde versie van Android niet mogelijk? Dan wordt geadviseerd om heel voorzichtig te zijn met het openen van linkjes in mails, WhatsApp- en sms-berichten. Ook het downloaden van apps vormt een risico: mogelijk zit er malware of kwaadaardige code in verstopt waar je niet langer tegen wordt beschermd. Daarnaast wordt aangeraden om regelmatig een back-up te maken van belangrijke documenten op je toestel. 

    In het geval er geen update mogelijk is, moet je voor jezelf de afweging maken of je het risico aanvaardbaar vind om met een verouderd besturingssysteem te blijven werken.

    Hoe moet ik Android updaten?

    Controleer allereerst of je een update nodig hebt. Ga naar Instellingen > Systeem > (Geavanceerd) > SysteemupdateHier zie je wat de laatst geïnstalleerde versie van Android je op je toestel hebt staan. Op basis van deze informatie weet je of je moet updaten. Als er een update beschikbaar is, zie je dat staan.

    Zorg ervoor dat je batterij voldoende is opgeladen: het updaten van je besturingssysteem kan even duren en kost nogal wat batterijkracht. Aangeraden wordt om minstens 60% batterijcapaciteit te hebben, wil je voorkomen dat je toestel gedurende het updateproces ineens uitvalt. Een stabiele (wifi-)verbinding wordt ook van harte aanbevolen.

    Gelukt? Volg dan de volgende stappen:

    • Ga naar het menu Instellingen;
    • Kies de optie Over deze telefoon;
    • Kies de optie Systeemupdate;
    • Kies de optie Controleren op updates;
    • Is er een update beschikbaar? Download deze;
    • Klaar? Volg de instructies op je scherm, installeer de update en wacht tot de update gereed is

    Meestal moet je ook een aantal apps updaten na het toepassen van een update van het besturingssysteem, houd ook daar rekening mee.

    Bron: BBC / Security.nl / Which?

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant