Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datalek verzekeraar Allianz véél omvangrijker: 2,3 miljoen Nederlanders getroffen

  Datalek verzekeraar Allianz véél omvangrijker: 2,3 miljoen Nederlanders getroffen

  Eerder deze week begon verzekeraar Allianz Global Assistance klanten te informeren wiens data is buitgemaakt bij een datalek. Nu blijkt dat het om 2,3 miljoen klanten gaat in plaats van 'slechts' 260.000 klanten.

  Bij pechhulpverzekeraar Allianz Global Assistance zijn meer gegevens van klanten gestolen dan eerst gedacht. Het bedrijf meldde vorige maand dat het ging om zeker 260.000 eigen klanten, en is deze week begonnen met het informeren van getroffenen. Uit verder onderzoek is gebleken dat ook informatie over ongeveer 2 miljoen klanten van automerken en leasemaatschappijen waarvoor Allianz pechhulp regelt, is geroofd. Ook deze klanten worden op de hoogte gebracht.

  Als reden wordt opgegeven dat deze extra klanten rechtstreeks een verzekering hebben afgesloten bij een autofabrikant, en niet bij Allianz zelf. Een woordvoerder van Allianz zegt daarover het volgende tegen het AD: 'Het was ook even de vraag of wij óf de autofabrikanten de klanten zouden informeren over de diefstal. Bovendien is het informeren van ruim twee miljoen mensen niet in één dag gebeurd.’

  Onduidelijk of het een gerichte diefstal betreft

  De gegevens stonden als back-up op een gegevensdrager, laat Allianz weten na een bericht van het AD. Die werd begin september gestolen uit een kluis ergens in Nederland. Allianz wil niet zeggen waar dat gebeurde. Het is ook niet duidelijk of het de dief ging om de gegevens, of dat het een toevalstreffer was.

  Op de gegevensdrager stonden vooral de combinaties van kentekens en automodellen van klanten. In sommige gevallen was die informatie gekoppeld aan de namen en adressen van de eigenaren. Kwaadwillenden zouden zulke informatie kunnen gebruiken om mensen met phishing om de tuin te leiden. Het gaat niet om financiële gegevens, zegt Allianz, en de verzekeraar zegt geen aanwijzingen te hebben dat de informatie is misbruikt.

  Bron: AD.nl / Allianz / ANP

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant