Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datalek bij Bol.com: woonadressen van duizenden particuliere verkopers openbaar

  Datalek bij Bol.com: woonadressen van duizenden particuliere verkopers openbaar

  Ongeveer 9000 particuliere verkopers die via Bol.com tweedehands artikelen zoals boeken, dvd's en cd's verkochten, zijn getroffen door een datalek. Hun privéadressen waren tussen 15 juni en 8 juli voor iedereen in te zien in de app van Bol.com.

  Gedupeerden zijn gisteren op de hoogte gesteld en het datalek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo weet RTL Nieuws te vertellen. Bol.com heeft het datalek aan RTL Nieuws bevestigd nadat RTL Nieuws door enkele klanten was benaderd met informatie. Bol.com geeft desgevraagd aan dat er geen signalen zijn dat het lek door kwaadwillenden is misbruikt. 

  Geen onderscheid tussen zakelijke verkopers en particuliere verkopers

  De gegevens van circa 9000 verkopers die tweedehands artikelen zoals dvd's, cd's en boeken verkochten, waren tussen 15 juni en 8 juli openbaar in de app van Bol.com. Het is op zich niet ongebruikelijk om adresgegevens van een verkopende partij te zien, al is dit alleen van toepassing op zakelijke verkopers. Kopers moeten immers weten waar een artikel naartoe gestuurd kan worden als de klant de bestelling wenst te retourneren.

  Door een technische fout zijn gegevens van zakelijke verkopers en particuliere verkopers enige tijd niet goed van elkaar gescheiden, zo meldt een woordvoerder van Bol.com: 'Bij zakelijke verkopers zijn we verplicht de contactgegevens te publiceren, bij particuliere verkopers is dat uiteraard niet de bedoeling.'

  Adresgegevens gemiddeld 2,5 keer ingezien, Bol.com maakt excuses

  Uit onderzoek is gebleken dat de abusievelijk geopenbaarde adresgegevens gemiddeld 2,5 keer door onbevoegden zijn ingezien. Over een exacte verdeelsleutel wordt niets gezegd, wel heeft het bedrijf excuses gemaakt aan getroffen klanten: 'We nemen de privacy en het beschermen van persoonsgegevens van onze klanten en verkopers uiterst serieus en vinden het dan ook betreurenswaardig dat dit is gebeurd.'

  Bron: RTL Nieuws

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant