Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Dakdekkers Peter A. en Hendrik E. van HE Dak- en Geveltechniek duperen senioren in Oost-Nederland

    arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

    Op onze redactie druppelen in de zomer van 2019 de klachten binnen over Peter A. uit Arnhem, een dakdekker die met zijn zoon en andere dakdekkers een spoor van gedupeerden achterlaat. A. verscheen toen in een uitzending van Opgelicht?!. Na de uitzending richt A. samen met vennoot Hendrik Engels het bedrijf HE Dak- en Geveltechniek op. Maar dat A. het ook in 2020 nog altijd niet zo nauw neemt met zijn klanten, blijkt als we een noodkreet uit Oost-Nederland ontvangen.

    info
    clockOval 6 8 dec 2020, 21:30

    Doneeractie voor het echtpaar André en Rianne

    Een weldoener trok zich het lot van André en Rianne uit deze uitzending zó aan dat hij een crowdfunding heeft opgezet. Meer informatie én de link vind je hier.

    Vorig jaar was het nog duidelijk: Peter A. zou het oplossen met de mensen die over hem hadden geklaagd, zo stelde toen zijn advocaat Roethof. Maar de werkelijkheid ziet er een stuk minder hoopvol uit.

    Anna, die vorig jaar voor tienduizenden euro's werd gedupeerd, ontvangt dit jaar een getekende terugbetalingsovereenkomst. Dit gebeurde pas na opnieuw de inmenging van Opgelicht?! Maar op haar rekening ontvangt ze nog geen euro. Ze start een procedure en wordt in het gelijk gesteld.

    Dat geldt ook voor Nathalie en haar vriend, waar A. en zijn zoon via het bedrijf van zoonlief aan het werk zouden gaan. Zij betaalden duizenden euro's voor een dakkapel die nooit kwam. Ook zij winnen de zaak, maar blijven met lege handen achter.

    Rene en Anne uit Limburg hebben hun dakproblemen inmiddels zelf opgelost, maar ook zij ontvangen geen cent uit Arnhem.

    Nieuw bedrijf: HE Dak- en Geveltechniek

    Geld komt er wel binnen in de Gelderse plaats. Peter A. start na onze uitzending met zijn compagnon Hendrik E. het bedrijf HE Dak- en Geveltechniek. Het is E. die reageert op een advertentie op een klussite, geplaatst door André en Rianne. Toevallig is hij in de buurt en hij kan direct offerte uitbrengen.

    Er moet een schuur opgeknapt worden, er moeten zonnepanelen op het dak komen en daarvoor is een verstevigde constructie nodig. Een korte blik op de schuren doet E. concluderen dat dat ongeveer 18.000 euro moet gaan kosten. 

    E. start al snel met de werkzaamheden, maar wat hij doet is niet in orde en gedurende de klus komt hij niet meer opdagen. Wat er wel is afgemaakt, zakt door, omdat niet de juiste materialen zijn gebruikt. André en Rianne krijgen geen contact meer met Hendrik E.: hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. 

    Bedreiging

    Eén van E.'s mensen, Jeffrey, biedt aan herstelwerkzaamheden uit te voeren. Die wil daar 9.000 euro voor hebben. Maar ook Jeffrey is plots weg zonder de schuren fatsoenlijk te hebben opgeknapt. Als Opgelicht?! verhaal haalt, laat Jeffrey weten dat hij bedreigd werd door Hendrik E. en Peter A. en dat hij daarom niet meer wilde komen, maar dat hij altijd netjes zijn werk afmaakt.

    Dubbel betalen

    Uiteindelijk komt Hendrik E. toch weer in beeld en dit keer neemt hij zijn vennoot Peter A. mee. Die erkent dat het werk van zijn partner broddelwerk is. A. maakt een prettige indruk op het gepensioneerde koppel en hij belooft alles piekfijn in orde te maken. Kosten: 15.000 euro.

    André en Rianne moeten dus dubbel afrekenen. A. laat zijn oog op het kleine schuurtje vallen. 'Dat moet volledig worden afgebroken', zegt hij, en hij zet een nieuw bouwsel neer.

    Volledig afbreken

    Opgelicht?! gaat langs bij André en Rianne en neemt dakexpert Joost Stemkens van Fier Dakcontrol mee. Hij schrikt en vat het kort maar krachtig samen: 'Dit is echt niet normaal, zo slecht. Constructief is het niet sterk genoeg'. Het hout dat gebruikt is, is te licht. Stemkens kan maar één conclusie trekken: 'Volledig afbreken en opnieuw.' 

    Maar met die 15.000 euro was het niet klaar bij Peter A. Hij ontdekt boktor en de grond zou chemisch gereinigd moeten worden. Opnieuw betalen Andre en Rianne duizenden euro's, en altijd cash.

    Geld lenen voor een zwaargewonde dochter

    Maar ook daar blijft het niet bij. De werkzaamheden verlopen stroef, er is vaak een excuus waarom Peter die dag niet kan komen werken. Zijn grootste excuus is zijn dochter die zeer zwaar gewond raakt bij een ongeluk. Ze is in levensgevaar, aldus A..

    André en Rianne leven erg mee met de aangeslagen dakdekker. Het valt ook niet mee: volgens Peter A. heeft zijn dochter haar heupen, bovenarm, enkel en zeven ribben gebroken. Ze heeft een klaplong en ze zal nooit meer kunnen lopen door een dwarslaesie, zo laat A. het koppel weten over de app.

    Ze moet vervoerd worden naar een academisch ziekenhuis. De ambulancerit kost maar liefst 5000 euro en A. is niet verzekerd. André en Rianne vinden het vreselijk voor de klusjesman en schieten hem het bedrag voor.

    Tante uit Australië overgevlogen voor een donornier

    In het nieuwe ziekenhuis verslechtert de toestand van zijn dochter, zo laat A. weten. Ze heeft een nieuwe nier nodig. Eerst ontvangt ze er een van haar moeder, maar die wordt afgestoten. Gelukkig is er nog een tante in Australië die naar Nederland kan komen voor een nierdonatie. Maar die kosten moeten wel worden betaald, en Peter heeft het geld niet. En ze heeft nog maar drie dagen te leven.

    Rianne en André hebben zich dan al in de schulden gestoken om A.te helpen. Maar opnieuw lenen ze hem alles wat ze zich dan nog kunnen veroorloven: 500 euro. De enige keer dat een overschrijving plaatsvindt: ze moeten het geld overmaken naar de vrouw van A. 

    Maar is dit ongeluk wel echt gebeurd? Opgelicht?! doet navraag en zowel politie als ambulancedienst geven aan niets te weten van zo’n ernstig ongeluk in de regio op die betreffende dag.

    Wel staan er video’s op sociale media waarbij de dochter van A. op oudjaarsavond - tussen haar dwarslaesie en de niertransplantaties in - gezellig dansend op een familiefeestje te zien is. 

    Terugbetalen als er niet uitgezonden wordt

    Van het terugbetalen van de leningen is erna geen sprake, en de schuren worden ook niet afgemaakt door Peter A. Maar intussen heeft het gepensioneerde echtpaar tienduizenden euro's uitgegeven aan bouwsels die moeten worden afgebroken en persoonlijke leningen.

    Aan interviewverzoeken van onze redactie aan E. en A. wordt geen gehoor gegeven. Als Opgelicht?! verhaal haalt bij de heren afzonderlijk, komen ze met dezelfde reactie: niets zeggen en zo snel mogelijk vertrekken.

    Ook erna verneemt de redactie niets meer van de heren. Wel is er contact met André en Rianne. Peter zegt te kunnen starten met terugbetalen als zij zorgen dat Opgelicht?! niet over hem uitzendt. En E. laat aan Andre en Rianne weten zich gedistantieerd te hebben van A.

    En dat net als Opgelicht?! de heren samen op weg naar een klus aantreft.

  • Ook interessant