Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Bejaarden vaker slachtoffer van telefonische spoofing: Politie Noord-Holland zoekt meerdere jongemannen

    Bejaarden vaker slachtoffer van telefonische spoofing: Politie Noord-Holland zoekt meerdere jongemannen

    Tussen 8 juli en 23 juli 2021 zijn meerdere (hoog)bejaarde mannen en vrouwen uit Hoofddorp en elders in de Haarlemmermeer slachtoffer geworden van oplichting door telefonische spoofing. Volgens de politie Noord-Holland zijn daarbij grote geldbedragen buitgemaakt: om die reden zijn ze dan ook op zoek naar meerdere personen die met gestolen bankpassen geldsommen hebben opgenomen. Weet jij meer? Neem dan contact op met de politie.

    De politie stelt beeldmateriaal beschikbaar van vier jongemannen, en op verzoek van de politie deelt ook Opgelicht?! de details van vier losse zaken. Maar voordat we de individuele zaken toelichten, vatten we nog eens kort samen hoe het precies zit met spoofing.

    Wat is telefonische spoofing voor oplichtingstruc?

    Telefonische spoofing door 'bankmedewerkers' is een relatief nieuwe oplichtingstruc die in korte tijd voor veel financiële én emotionele schade heeft gezorgd. Deze oplichtingstruc verloopt doorgaans volgens een vast patroon.

    Slachtoffers – niet zelden kwetsbare mensen op leeftijd – worden telefonisch door oplichters benaderd die zich voordoen als medewerker van de bank. De bankrekening van het doelwit zou zijn gehackt, er zouden onregelmatigheden zijn geconstateerd, een bankpas is niet meer geldig of er moet een beveiligingsupdate worden uitgevoerd: stuk voor stuk smoesjes waarmee oplichters het vertrouwen hopen te wekken.

    De oplichters maken gebruik van een techniek die bekend staat als 'spoofing', kort gezegd een methode om jezelf een andere telefonische identiteit aan te meten. De oplichters kunnen zelf kiezen welk telefoonnummer er in het scherm moet verschijnen, en zo kan het gebeuren dat je als nietsvermoedend doelwit het échte telefoonnummer van de helpdesk van jouw bank in je scherm ziet.

    Heel begrijpelijk als je dan automatisch denkt 'het zal wel kloppen, ik zie het goede nummer'. In onderstaande reportage zie je meer over telefonische spoofing.

    Hieronder besteden we aandacht aan de vier zaken waar de politie momenteel mee bezig is. Per zaak verwijzen we voor aanvullend beeldmateriaal en overige details naar de betreffende dossierteksten op de website van de politie.

    In een aantal gevallen is het beeldmateriaal geblurd omdat de politie vermoedt dat enkele personen op de beelden mogelijk minderjarig zijn. Zij krijgen twee weken om zich te melden. Doen ze dat niet? Dan worden er door de politie herkenbare beelden gepubliceerd.

    Zaak I - Donderdag 8 juli 2021: Slachtoffer is een hoogbejaarde vrouw uit Hoofddorp 

    Op donderdag 8 juli werd een hoogbejaarde vrouw uit Hoofddorp slachtoffer van pinpasfraude na oplichting via spoofing. De oplichters wisten haar bankpas en pincode te ontfutselen. De pinner heeft vervolgens een groot geldbedrag van de bankrekening van de vrouw opgenomen.

    Deze zaak staat bij de politie bekend onder zaaknummer 2021146108. In verband met deze zaak is de politie op zoek naar de jongeman die op de inzet bovenaan dit artikel in de onderste hoek  te zien is aan de rechterzijde

    De beelden zijn gemaakt bij een geldautomaat aan het Polderplein in Hoofddorp.

    Meer details over deze zaak, inclusief aanvullende beelden van de pinner en een overzicht van alle mogelijkheden om contact op te nemen met de politie staan op de website van de politie.

    Zaak II - Donderdag 15 juli 2021: Slachtoffer is een hoogbejaarde man uit Hoofddorp

    Op donderdag 15 juli wordt een hoogbejaarde man uit Hoofddorp het slachtoffer van pinpasfraude na oplichting via spoofing. Het slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Door de man telefonisch aan de praat te houden, gevolgd door een huisbezoek waarbij de bankpas werd opgehaald, wisten oplichters uiteindelijk een geldbedrag van zijn rekening af te halen.

    Deze zaak staat bij de politie bekend onder zaaknummer 2021150591. In verband met deze zaak is de politie op zoek naar de jongeman die op de inzet bovenaan dit artikel in de bovenste hoek  te zien is aan de rechterzijde.

    De politie heeft van deze zaak niet bekend gemaakt bij welke geldautomaat het geld is opgenomen.

    Meer details over deze zaak, inclusief aanvullende beelden van de pinner en een overzicht van alle mogelijkheden om contact op te nemen met de politie staan op de website van de politie.

    Zaak III - Maandag 19 juli 2021: Slachtoffer is een bejaarde man uit Hoofddorp

    Een bejaarde man uit Hoofddorp werd maandagmiddag 19 juli 2021 gebeld op zijn vaste telefoonaansluiting door een vrouw die zich voordeed als 'medewerkster van de bank', met het verhaal dat zijn bankrekening zou zijn gehackt. Deze jongeman pint een groot geldbedrag met de pinpas van een bejaarde man uit Hoofddorp.

    Deze zaak staat bij de politie bekend onder zaaknummer 2021153264. In verband met deze zaak is de politie op zoek naar de jongeman die op de inzet bovenaan dit artikel in de onderste hoek  te zien is aan de linkerzijde.

    Deze beelden zijn gemaakt bij de geldautomaat van de ABN aan de Nieuweweg in Hoofddorp.

    Meer details over deze zaak, inclusief aanvullende beelden van de pinner en een overzicht van alle mogelijkheden om contact op te nemen met de politie staan op de website van de politie.

    Zaak IV - Vrijdag 23 juli 2021: Slachtoffer is een hoogbejaarde vrouw uit de Haarlemmermeer

    De vrouw werd op vrijdag 23 juli aan het eind van de middag op haar vaste telefoon gebeld door iemand die zich voordeed als medewerkster van een bank, met het verhaal dat haar bankrekening zou zijn gehackt. Om die reden zou de bankpas en e-reader worden opgehaald en zou de hoogbejaarde vrouw een nieuwe bankpas krijgen. De zogenaamde 'bankmedewerkster' had inmiddels ook haar pincode weten te ontfutselen.

    Deze zaak staat bij de politie bekend onder zaaknummer 2021156886. In verband met deze zaak is de politie op zoek naar de jongeman die op de inzet bovenaan dit artikel in de bovenste hoek  te zien is aan de linkerzijde.

    Deze geldopname vond plaats op 23 juli 2021 bij de Geldmaat aan de Venneperstraat in Nieuw-Vennep.

    Meer details over deze zaak, inclusief aanvullende beelden van de pinner en een overzicht van alle mogelijkheden om contact op te nemen met de politie staan op de website van de politie.

    Weet jij meer over één van deze zaken?

    In alle vier de gevallen kun je je melden bij de politie Hoofddorp via het tipformulier dat aan de betreffende dossiertekst hangt en waarvan wij de links hebben toegevoegd. Telefonisch kan ook: doe dat dan via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

    Bron: Politie.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant