Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Auto verkopen? Pas op voor deze oplichtingstruc!

  Auto verkopen? Pas op voor deze oplichtingstruc!

  De politie krijgt steeds meer aangiftes van mensen die zijn opgelicht bij de verkoop van hun auto. De dader doet alsof hij geld overmaakt via een bank-app en gaat er vervolgens met de auto vandoor.

  Via een advertentie op internet komt de oplichter in contact met het slachtoffer. Hij zegt interesse te hebben en maakt een afspraak voor een proefrit. Vervolgens geeft de dader aan de auto te willen kopen en deze te willen betalen via online bankieren.

  Valse bank-app

  De dader vraagt bij welke bank het slachtoffer bankiert en zegt vervolgens zelf klant te zijn bij een andere bank. Bij een bankoverschrijving tussen twee verschillende banken staat het geld niet direct op de rekening van de ontvanger. Het komt pas een dag later binnen. De oplichter laat zien dat hij geld overmaakt via een app voor mobiel bankieren. Pas een dag later blijkt dat er helemaal geen geld is overgeschreven naar de rekening van de verkoper. De bank-app was vals en de oplichter is er met de auto vandoor.

  Advies

  De politie adviseert altijd te controleren of het geld op je bankrekening staat voordat de auto overgeschreven wordt. ‘Wees bij de verkoop van je auto/motor er zeker van dat het afgesproken bedrag ook daadwerkelijk op je rekening staat. Neem daarin zelf het initiatief. Stuur zelf een betaalverzoek bijvoorbeeld door middel van 'Tikkie', of zorg ervoor dat je het geldbedrag fysiek in handen krijgt’, schrijft de politie op Facebook.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant