Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • AFM waarschuwt: 'Steek je dertiende maand niet in bitcoins'

  AFM waarschuwt: 'Steek je dertiende maand niet in bitcoins'

  Ook al gaat de koers door het dak, het is niet verstandig blind te beleggen in bitcoins. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 'Ik zou zeggen: steek je dertiende maand niet in bitcoins', zegt Lars van de Ven van de AFM in het AD.

  Volgens hem zijn mensen op dit moment bang de boot te missen. 'Ze stappen blind in, zonder na te denken over de risico's en of ze eventuele verliezen wel kunnen dragen.' De virtuele munt is in ruim twee weken 80 procent meer waard geworden. Het aantal Nederlanders dat erin belegt, is de laatste maanden ook fors gestegen.

  Beleggingsondernemingen hebben zorgplicht

  Vanaf vandaag kan er in Nederland ook worden gehandeld in bitcoin-futures. De belegger gokt daarmee op stijging dan wel daling van de waarde binnen een afgesproken termijn. De AFM wijst erop dat beleggingsondernemingen die deze futures aanbieden een zorgplicht hebben.

  De toezichthouder stelt dat de huidige hype rondom de bitcoin en andere cryptomunten beleggers kan aantrekken die niet de benodigde kennis en ervaring hebben. Daarom moeten beleggingsondernemingen zich bij het verlenen van hun diensten op 'eerlijke, billijke en professionele wijze' inzetten voor de belangen van (potentiële) klanten. En doet de handel in bitcoin afbreuk aan de belangen van de beleggers, dan moeten de bedrijven ermee stoppen, aldus de AFM.

  Bitcoin-futures verkrijgbaar via Lynx en DeGiro

  De grootste Nederlandse onlinebroker BinckBank laat weten nog even te wachten met het aanbieden van bitcoin-futures. 'We vinden het nu nog te riskant. Voor de kleine belegger is het een product met een behoorlijk hoog risico. De bank wil eerst kijken hoe het zich ontwikkelt. 'Binck deelt de visie van de AFM dat bitcoin erg risicovol is. Je kunt snel veel geld verdienen maar ook verliezen', aldus een woordvoerder. Bitcoin-futures zullen wel verkrijgbaar zijn via andere beleggingsplatforms als Lynx en DeGiro.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant