Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • AFM raadt beleggen in digitale munten af

  AFM raadt beleggen in digitale munten af

  De digitale munten die sommige startende ondernemingen uitgeven om zichzelf te financieren, zijn kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten af erin te investeren.

  Via zogenoemde initial coin offerings (ICO's) bieden bedrijven digitale munten aan die recht geven op bijvoorbeeld een product of dienst waar nog aan wordt gewerkt, of een deel van de toekomstige winst. In tegenstelling tot aandelen of obligaties vallen deze munten op een enkele uitzondering na niet onder het toezicht van de AFM.

  AFM waarschuwde eerder al voor Bitcoin

  Bij de uitgifte van dergelijke munten wordt gebruik gemaakt van blockchain. Dat is een technologie die het mogelijk maakt om met een hoge mate van betrouwbaarheid transacties te registreren, zonder dat daar een tussenpersoon aan te pas komt. Het bekendste voorbeeld is de bitcoin, waar de AFM eerder al voor waarschuwde.

  Technologie nog in ontwikkeling

  De AFM wijst erop dat veel bedrijven die zichzelf op deze manier financieren, nog in de kinderschoenen staan. Toekomstige rendementen worden dan makkelijk overschat. Ook de onderliggende blokchaintechnologie is nog volop in ontwikkeling, aldus de toezichthouder.

  'Ideale voedingsboden voor oplichters'

  Het anonieme en grensoverschrijdende karakter maakt ICO's bovendien 'een ideale voedingsbodem voor oplichters'. Zo kan een piramidespel worden opgezet dat voor een leek lastig als zodanig te herkennen is. Ook ligt het risico op de loer dat crimineel geld wordt witgewassen.

  Hoge risico's

  De huidige hype rond cryptomunten, in combinatie met de hoge risico's op het verlies van de gehele inleg, is voor de AFM reden om aan de bel te trekken. Voorzitter Merel van Vroonhoven spreekt van 'een gevaarlijke cocktail'.

  DNB sluit zich aan bij waarschuwing

  De Nederlandsche Bank (DNB) sluit zich aan bij de waarschuwing van de AFM. 'Banken en andere financiële ondernemingen die betrokken zijn bij het aanbieden van ICO’s of de handel in tokens lopen het risico betrokken te raken bij manipulatie, witwaspraktijken, terrorismefinanciering of andere frauduleuze praktijken', aldus de centrale bank.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant