Opgelicht?!

meer NPO start

 • Internetcriminelen maakten naar schatting ruim 50.000 euro buit

  Internetcriminelen maakten naar schatting ruim 50.000 euro buit

  Door een extra creditcard aan te vragen op naam van nietsvermoedende slachtoffers én deze te laten bezorgen bij een leegstaande woning, konden internetcriminelen duizenden euro’s buit maken. Het cybercrimeteam van de politie heeft nu 3 verdachten aangehouden.

  De drie verdachten, mannen van 22, 28 en 20 jaar uit Amsterdam werden op 15, 22 en 29 januari aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcard-phishing. Naar schatting maakten zij ruim €50.000 buit. Tijdens een langlopend onderzoek konden de verdachten worden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, observaties en het nalopen van digitale sporen.

  Aangifte creditcard-phising

  De zaak begon te rollen nadat creditcardprovider ICS aangifte deed van phishing. De verdachten gingen secuur te werk. Eerst werden klanten van ICS benaderd via een phishingmail. Als een klant op een linkje in de e-mail klikte, werd hij of zij omgeleid naar een valse ICS website. Op deze manier konden de internetcriminelen klantgegevens achterhalen. Vervolgens vroegen de verdachten op een échte ICS website een extra creditcard aan met de gegevens van de slachtoffers.

  De mannen lieten de extra aangevraagde creditcard bezorgen in de brievenbus van een leegstaande woning, visten de brievenbus leeg en gebruikten de creditcards van de slachtoffers voor het pinnen van hoge bedragen en het bestellen van dure spullen. Inmiddels is één verdachte is in vrijheid gesteld, de anderen zitten nog vast.

  Wat kun je doen om phising te voorkomen?

  • Creditcardmaatschappijen, banken en bijvoorbeeld webshops vragen nooit om je persoonlijke inlogcodes of pincodes.
  • Reageer nooit op e-mails, telefoontjes of appjes met verzoeken om deze persoonlijke gegevens op te geven. Klik niet op links en verwijder de berichtgeving meteen.
  • Klik niet op betaalverzoeken van onbekenden.
  • Stuur je bankpas niet op. Heb je een nieuwe betaalpas aangevraagd? Dan zal de bank altijd vragen om je oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Publiceer geen rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs op social media. En stuur ook geen kopieën met de post mee.
  • Wil je een betaalverzoek doen, log dan in op je eigen bankapp of de website van je bank en doe daar dan de betaling.
  • Controleer het webadres.

  ICS tevreden met de aanhouding 

  ICS laat weten zeer tevreden te zijn met de aanhouding: 'Samen met klanten doen we zoveel mogelijk om fraude, zoals door phishing te voorkomen. Op het moment dat het dan toch gebeurd, is het goed om te zien dat dankzij onze interne monitoringsystemen verdachte zaken naar boven komen. En dat vervolgens via aangifte en samenwerking tussen de politie en ICS, de politie kan overgaan tot het aanhouden van dit soort criminelen.'

  Bron: ICS, Politie

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant